fbpx

V Italiji potekajo hišne preiskave pri vse bolj nasilnih nasprotnikih cepljenja

Policija na protestih v Rimu 2020, proti skrajno levim protikoronskim protestnikom (Foto: STA)

Po celotni Italiji potekajo hišne preiskave nasprotnikov cepljenja proti covidu-19, poročajo tuji mediji. Poleg domov osumljencev so pregledovali tudi osebne računalnike, mobilne telefone, tablične računalnike in profile družabnih omrežij – osumljenci naj bi se namreč za nasilna dejanja dogovarjali prek socialnega omrežja Telegram, v skupini pod imenom “Bojevniki”. Proticepilci pa so vse bolj nasilni tudi v Sloveniji.

Italijanska policija je preiskala stanovanja nasprotnikov proti covidu-19 v glavnem mestu Rim ter mestih Milano, Bergamo, Benetke, Padova in Reggio Emilia. Osumljenci naj bi se v pogovorih prek Telegrama dogovarjali za nasilna dejanja – tudi z orožjem – do katerih naj bi prišlo med prihajajočim srečanjem gibanja No Vax v Rimu oziroma na protivladnih protestih. V Milanu, enem od mest v središču operacije državne policije proti mreži No Vax, je potekalo kar osem hišnih preiskav. Med drugim so nasprotniki cepljenja v Italiji pozivali k blokadi železniških postaj po celotni državi, a se je na dejanskih protestih zbralo le nekaj demonstrantov. S protestnimi akcijami na železniških postajah naj bi nasprotovali uvedbi pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) v železniškem prometu, pa poroča STA.

Tudi v Sloveniji je opaziti, da postajajo anticepilci vse bolj pogumni in nasilni. Minuli petek je skupina okoli 20 ponorelih proticepilcev vdrla v stavbo Televizije Slovenija, pri tem pa jim je uspelo priti celo v studio informativnega programa. Iz stavbe jih je morala pospremiti policija, nekoč pojočega majorja Ladislava Troho pa je policija pridržala, vendar ga je po končanem postopku izpustila.

V Kamniku požigali in grozili
Včeraj pa smo poročali še o hujšem incidentu – v Kamniku so namreč zažgali cepilno točko, gasilci pa so našli nekaj letakov s pozivi “K svobodi in koncu PCT-terorja” ter grožnjami: “Ljudstvo vam bo sodilo za vaše zločine, zelo kmalu.”  Direktor tamkajšnjega zdravstvenega doma sklepa da so bile grožnje namenjene zdravstvenim delavcem. Čeprav je zagorelo kar nekaj stvari, na srečo nihče ni bil poškodovan. A naslednjič lahko pride do še bolj tragičnega izida, sploh če se tovrstnih dejanj ne bo primerno preganjalo in sankcioniralo.

Foto: PGD Kamnik

Ihan: tretji odmerek cepiva je varen; Ema dovoljenja še ne bo izdala
Medtem ko anticepilci kujejo različne teorije zarote, pa je imunolog Alojz Ihan za STA povedal, da je cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covid-19 smiselno v določenih situacijah in tudi varno. Po Ihanovih besedah je veliko zanimanja med zdravstvenimi delavci, sploh med tistimi, ki delajo na oddelkih, kjer se zdravijo bolniki z oslabljenim imunskim sistemom. Ponovno se želijo cepiti tudi svojci teh bolnikov, da bi bili bolniki čimbolj varni, je še pojasnil Ihan.

Sara Bertoncelj