V Italiji število presežnih smrti v času epidemije skoraj dvakrat višje od uradnega števila žrtev novega koronavirusa!

Pogreb v Bergamu (Foto: epa)

Po podatkih Italijanskega statističnega urada, je število presežnih smrti v času epidemije skoraj dvakrat višje od uradnih številk o žrtvah novega koronavirusa. Od 21. februarja do 31. marca so zabeležili 39 odstotkov več smrti, kot je znašalo povprečje za to obdobje v zadnjih petih letih. To je 25.354 presežnih smrti, Civilna zaščita pa je v tem obdobju poročala o 13.710 žrtvah novega koronavirusa. Ti ljudje bi lahko umrli zaradi virusa in niso bili testirani, njihova smrt pa bi bila lahko tudi rezultat preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Istat (Istituto nazionale di statistica) je v svojem prvem poročilu o vplivu epidemije na smrtnost v Italiji, ki je pokrilo 86 odstotkov populacije, navedel, da je bilo v obdobju med 21. februarja, ko je bila zabeležena prva smrt zaradi COVID-19, do 31. marca, število smrti v državi 39 odstotkov več, kot jih je bilo v povprečju v zadnjih petih letih.

Presežnih smrti skoraj dvakrat več, kot znaša uradno število žrtev COVID-19
V navedenem obdobju so tako po podatkih Istat zabeležili 25.354 presežnih smrti, Civilna zaščita pa je poročala o 13.710 žrtvah COVID-19. To pomeni, da je 11.600 dodatnih smrti ostalih nepojasnjenih, v večji meri pa so se zgodile v severnem delu države, ki ga je virus najhuje prizadel. Kot navaja Istat, bi lahko ti ljudje umrli zaradi virusa in jih niso testirali, ali pa bi bila njihova smrt rezultat preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Sedež Istat (Istituto nazionale di statistica) v Rimu (Foto: Wikimedia Commons)

V Lombardiji v primerjavi s petletnim povprečjem marca 186 odstotkov več smrti
Samo v mesecu marcu je bilo po navedbah Istat smrti 49 odstotkov več, kot jih je bilo v tem mesecu povprečno v zadnjih petih letih. Pri tem se je na severu države smrtnost povečala za kar 95 odstotkov, v osrednjem delu države za 9 odstotkov in na jugu za 2 odstotka. Najhuje je bila prizadeta regija Lombardija, kjer je bilo v marcu v primerjavi s petletnim povprečjem 186 odstotkov več smrti.

Apokaliptični prizori iz Bergama sredi marca (Foto: epa)

V Bergamu marca 568 odstotkov več smrti kot običajno
Kot še navaja Reuters, je najhuje prizadeto mesto Bergamo, kjer je bilo marca 568 odstotkov več smrti v primerjavi s petletnim povprečjem, sledi Cremona s 391 odstotnim povečanjem in Lodi s 370 odstotnim povečanjem. Marca so v Rimu zabeležili 9 odstotkov manj smrti kot v preteklih petih letih, znižanje v enakem odstotku pa so zabeležili tudi v Palermu.

Rok Krajnc