fbpx

V Izraelu aretirali nekdanjega ministra, ki naj bi vohunil za Iran

Gonen Segev (Foto: Twitter)

Nekdanjega ministra v izraelski vladi so varnostne sile Izraela aretirale, ker naj bi vohunil za Iran. Gonen Segev je bil nekoč že zaprt zaradi preprodaje prepovedanih drog.

Izraelski mediji poročajo, da je nekdanjega ministra Gonena Segeva Gvineja izročila Izraelu, in sicer zaradi suma pomoči sovražni državi ter vohunstva proti Izraelu. Nekdanji minister za energetiko naj bi aktivno sodeloval z iransko obveščevalno službo in ji posredoval pomembne informacije, povezane s trgom energentov ter z varnostnimi načrti Izraela, vključno s stavbami, informacijami v zvezi s pomembnimi uradniki in varnostnimi organizacijami.

Izkoriščal je nekdanje veze in poznanstva v izraelski politiki
Segev je bil minister v vladi Yitzhaka Rabina sredi 90. let prejšnjega stoletja, leta 2004 pa so ga prijeli zaradi poskusa tihotapljenja 32 tisoč tablet ekstazija z Nizozemske v Izrael, pri tem pa je skušal izkoristiti diplomatski potni list. Iz zapora so ga izpustili leta 2007, od takrat pa živi v Afriki. Izraelski medij Shin Bet piše, da se je Segev dvakrat sestal z agenti v Iranu, večkrat pa se je z njimi srečeval po hotelih in apartmajih po celem svetu.

Nekdanji izraelski minister je bil kljub dolgoletni odsotnosti iz državne politike še vedno povezan z nekaterimi izraelskimi posamezniki z zvezami v varnostnih ter drugih službah, od koder je dobival pomembne informacije. Ker spada Iran med največje grožnje Izraelu, nekdanjega visokega uradnika čaka visoka zaporna kazen, če mu bodo obtožbe tudi dokazali.

C. Š.