fbpx

V Izraelu cepili največ prebivalstva na svetu, a ukrepi ostajajo strogi: Šole in vrtci še vedno zaprti!

Prebivalci Izraela se po sprostitvi omejitev lahko gibljejo dlje kot kilometer od doma. (Foto: epa)

V Izraelu so danes omilili že tretje zaprtje države med pandemijo covida-19. Znova so odprli nekatere nenujne storitve, prebivalci pa lahko znova gredo več kot kilometer daleč od doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Izraelu so danes omilili omejitve in tako odpravili prepoved gibanja prebivalcev kilometer daleč od doma, prav tako prepoved obiskov izven svojih gospodinjstev. Znova so odprti frizerski saloni in nekatere prodajalne. Trgovin sicer uradno niso smeli odpreti za kupce, a so mnoge manjše trgovine poslovale s kupci pred trgovinami. Šole in vrtci ostajajo zaprti.

Izrael je država, kjer so na sto prebivalcev doslej cepili največ ljudi proti covidu-19 na svetu. S prvim odmerkom cepiva Pfizerja in BioNTecha so od začetka cepljenja v decembru cepili skoraj 40 odstotkov od okoli devet milijonov prebivalcev. Cepili so jih 3,4 milijona, od tega tudi z drugim odmerkom več kot dva milijona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Januar bo ostal zapisan kot najbolj smrtonosen mesec
Kljub temu in kljub zaprtju države, ki je veljalo od 27. decembra, pa dnevno število novih okužb z novim koronavirusom ostaja visoko. Povprečno dnevno beležijo okoli 6500 novih okužb, potem ko so jih sredi januarja 8 tisoč. Doslej so v državi potrdili 686 tisoč okužb, umrlo je 5074 bolnikov s covidom-19. Januar je bil najbolj smrtonosen mesec od izbruha epidemije, saj je umrlo več kot tisoč covidnih bolnikov.

Sara Kovač