fbpx

V Izraelu nevarnost pri ponovnem širjenju okužb predstavlja populacija necepljenih

Foto: epa

Izraelski grafi dokazujejo, da cepiva proti covidu-19 delujejo. V skladu s podatki tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva imajo necepljene ostarele osebe več kot petkrat večjo možnost, da zbolijo za resno obliko covida-19 kot njihovi imunizirani vrstniki. 

Izraelsko ministrstvo za zdravje ob tem sporoča, da v zadnjem času v Izraelu sicer beležijo porast števila resnih obolenj za covidom-19, celo med tistimi, ki so v polnosti cepljeni. Toda tisti, ki so prejeli vse odmerke cepiva proti tej bolezni, imajo bistveno manj možnosti, da zbolijo za resnejšo obliko bolezni. Ministrstvo je 8. avgusta med necepljenimi starejšimi od 60 let, zabeležilo 85,6 resna primera obolenj za covidom-19 na 100 tisoč oseb, medtem ko je bilo med tistimi, ki so bili cepljeni z vsemi odmerki, takšnih zgolj 16,3 na 100 tisoč oseb, poroča izraelski haaretz.

To pomeni, da so necepljeni ostareli več kot petkrat bolj dovzetni za težjo obliko poteka te bolezni kot njihovi precepljeni vrstniki. Za tiste pod 60 letom starosti pa možnost za resno obliko obolenja med necepljenimi znaša 1,4 primera na 100 tisoč ljudi, kar je 2,8-krat več kot 0,5 primera na 100 tisoč prebivalcev, ki so prejele vse odmerke cepiva. Riziko za resno obolenje sicer narašča s starostjo, tako za necepljene kot tudi cepljene, a je kljub temu to dramatično višje med necepljenimi.

Izrael: s starostjo drastično narašča število resnih covidnih obolenj med tistimi, ki niso cepljeni. (Foto: posnetek zaslona, haaretz)

Cepljeni so bistveno bolj zaščiteni
Podatki jasno kažejo na to, da so necepljeni mnogo bolj izpostavljeni tveganju za razvoj resnejšega obolenja, kar je jasno razvidno iz grafov zdravstvenega ministrstva. In čeprav se je učinkovitost cepiv proti covidu-19 v zadnjih mesecih nekoliko zmanjšala pa so cepljeni med petkrat in desetkrat bolje zaščiteni, kot tisti, ki to niso. Ob tem se opozarja, da bi zlasti bolj kužna različica delta, utegnila povečati število resnih obolenj. Portal ourworldindata pa navaja, da je v Izraelu z vsemi odmerki cepljenih že 62 odstotkov oseb, 4,8 odstotka oseb pa zgolj z enim odmerkom. Največjo težavo potemtakem predstavlja dobrih 33 odstotkov oseb, ki se ne želijo ali ne morejo cepiti.

Število resnih obolenj za covidom-19 s starostjo strmo narašča med necepljenimi, v vseh starostnih skupinah pa so necepljeni prav tako mnogo bolj ogrožena populacija kot cepljeni. Rdeči stolpci predstavljajo necepljene, rumeni delno cepljene in zeleni v polnosti cepljene. (Foto: Haaretz)

Domen Mezeg