fbpx

V JAR rekordno število smrtni zaradi COVID-19! Oblast ponovno uvaja karanteno, vse šole zaprte!

Zaradi COVID-19 se v JAR soočajo tudi z mankom hrane. Jemanje zemlje belcem se ni ravno obneslo (foto: EPA)

V Južnoafriški republiki število umrlih zaradi novega koronavirusa strmo narašča in je v enem dnevu doseglo 572 umrlih. Vlada poskuša rešiti težave z zaostrovanjem karantene, kar pa močno škoduje tamkajšnjim lastnikom gostinskih lokalov, ki odločno protestirajo, saj gre za njihovo preživetje. Ravno tako so zaprli šole.

Iz Južnoafriške republike prihaja pretresljiva vest, da je tam samo v enem dnevu preminilo 572 oseb. Vsega skupaj naj bi v državi sicer umrlo 5940 ljudi. Šokantno vest je v sredo sporočil tamkajšnji zdravstveni minister Zweli Mkhize. Gre za državo, ki je na Črni celini najhuje prizadeta ter med petimi najbolj prizadetimi v svetovnem merilu glede na potrjeno število okuženih. Skupno število vseh okužb se je sicer povzpelo na 394.948, medtem ko je okoli 229,175 obolelih že okrevalo. Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev pa so sicer zabeležili v Provinci Zahodni rt, medtem ko je bila večina pozitivnih primerov okužb, zabeležena v Provinci Gauteng, znani kot finančno središče Južne Afrike in epicentru izbruha epidemije, poroča aljazeera

Vendar pa stopnja smrtnosti ostaja nizka in znaša le okoli 1,5 odstotka. V sredo pa je južnoafriški Svet za medicinske raziskave poročal o strmem porastu skupnega števila naravnih smrti, kar nakazuje, da je dejanski smrtni davek koronavirusa morda višji, kot navajajo uradna poročila. V zadnjih tednih je število smrti namreč drastično naraslo. Vse od drugega tedna v juliju, je bilo 59 odstotkov več naravnih smrti kot bi pričakovali na podlagi zgodovinskih podatkov. Tamkajšnji predsednik Cyril Ramaphosa je sicer marca razglasil eno najbolj strogih oblik karantene. 

Nekatera pravila karantene pa je razrahljal junija. Predvsem je dovolil vnovično odprtje restavracij, najprej zgolj za prevzem hrane, nato pa tudi za obedovanje. Vendar pa se je prejšnji teden situacija spremenila, potem ko je močno naraslo število okužb, je vlada obnovila nočno policijsko uro in prepoved prodaje alkohola. V sredo pa so lastniki restavracij protestirali, rekoč da oblast uničuje panogo, ki zaposluje okoli 800 tisoč ljudi. Na protestih lahko vidimo plakate #JobsSaveLives”. Mnogi lastniki gostinskih objektov se bojijo za preživetje svojih družin.

Južna Afrika, število žrtev zaradi epidemije novega koronavirusa. (Foto: aljazeera)

Združenje restavracij Južne Afrike je sporočilo, da je skoraj tretjina restavracij zaprta vse od pričetka karantene in da bo še več zaprtih. Gostinska podjetja pa med drugim pozivajo vlado, da preuči možnost ponovne prodaje alkoholnih pijač in ukinitev policijske ure. Med drugim predlagajo preučitev možnosti, da bi jim vlada dovolila servirati kozarec vina ali dva ob glavnem obroku. Lastniki gostinskih lokalov si zgolj želijo, da bi njihov posel preživel. Posebej zaskrbljujoče pa je še zlasti dejstvo, da številni zaposleni še niso prejeli nobenega denarja od vladnega Sklada za brezposelnost (UIF), ki ljudem, ki zaradi epidemije Covid-19 oziroma z njo povezanih omejitev, ne morejo delati, izplačuje denarna nadomestila. Ministrstvo za zaposlovanje in delo je navedlo, da so zamude pri izplačevanju plač posledica proceduralnih zapletov.

Južnoafriška republika je država, o kateri se poroča le redko. Največ pozornosti je dobila z izvolitvijo Nelsona Mandele v 90-ih in ob svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2010. O državi, če se poroča, se poroča samo kot o še eni od mnogih propadajočih afriških držav, v katerih je kriminal samo navaden problem. Resnica je daleč brutalnejša. Nova “buržuazija” v JAR je belska manjšina kmetovalcev, ki so vsak dan izpostavljeni najhujšim umorom, o katerih se ne sme razpravljati. Slike umorov presegajo samo “rop, ki je ušel iz vajeti”, kakor oblasti rade klasificirajo takšne zločine nad belci. Ena od tako imenovanih sester krvi, ki čistijo prizorišča umorov, Eileen de Jager je razkrila, kakšni so ponavadi zločini, ki jih oblasti opisujejo kot ponesrečeni ropi. “Brutalno umorjeni dojenčki, otroci, kmetje, ki so skušali obvarovati svoje družine, in temu ni konca … Našli smo kose izpuljenih nohtov, odrezanih rok, posiljene …” 

Domen Mezeg