fbpx

V JAR-u je tik pred vrati velika razlastitev belih farmarjev brez denarnega nadomestila in uvedba ustroja države, ki meji na komunizem

Beli kmetje v Južni Afriki protestirajo proti pomorom članov svoje skupnosti. (Foto: epa)

V Južnoafriški republiki je tik pred vrati sprejetje sprememb ustave, ki bi uvedle odpravo obrambe lastninskih pravic. Dve spremembi se nanašata na možnost razlastitve brez odškodnine in uvedbo “skrbništva” države nad delom zemljišča. V praksi to pomeni odprta vrata za uvedbo kaotičnega komunističnega ustroja države. 

Predlagane spremembe temeljev zakonodaje Južnoafriške republike so nepoštene in katastrofalne za gospodarstvo države. Hiše, kmetije in tovarne so lahko resno ogrožene zaradi predlaganih zakonodajnih sprememb, ki bodo korenito spodkopale južnoafriške lastniške pravice. Predvideva se celo razlastitev brez nadomestila, poroča Polonia Christiana.

Drugi predlagani akt pa bi bila uvedba načela “upravljanja” države nad delom zemljišč. Parlament pa mora pojasniti, kaj natančno to pomeni. Vendar pa so analitiki prepričani, da obstaja velik manevrski prostor za zlorabe. Ključno je to, da bosta načrtovani spremembi resno vplivali na področje posedovanja zasebne lastnine. 

Beli kmet. (Foto: iStock)

Po mnenju strokovnjakov lahko zakonodajne spremembe povzročijo izgubo lastnine ljudi, ki so prišli v njeno posest v zadnjih desetletjih. Sicer pa so na podlagi aktualne ustave že mogoče določene spremembe lastništva. V skladu s 25. členom so razlastitve nezakonite, razen ko je to v javnem interesu. Odvzem premoženja je mogoč, vendar v zameno za ustrezno odškodnino. To naj bi omogočalo izboljšanje razdelitve lastnine, ne da bi se podlegalo socialistični ideologiji.

Kot kaže, lokalne oblasti načrtno dopuščajo posilstva, ropanja, masakre in pomore belih kmetov 

Po mnenju analitikov naj bi uvedbo zakonodajnih sprememb predlagali levi radikalci, kar naj bi privedlo do anarhije, plenjenja in vsesplošnega kaosa. Obenem naj bi še bolj upadlo zaupanje v sistem premoženjskih pravic ter močno narastla stopnja brezposelnosti. Gre za načrtovane radikalne spremembe stranke EFF – “Borcev za gospodarsko svobodo”, katere ideološki pogledi so: levičarski nacionalizem, antikapitalizem, marksizem-leninizem in panafrikanstvo.

Foto: Twitter

Za dodatna pojasnila smo se z novinarskimi vprašanji obrnili na Konzulat Republike Južne Afrike v Ljubljani. Zanimalo nas je, kaj menijo glede načrtovanih ustavnih sprememb v zvezi z odvzemom premoženja brez odškodnine, kar naj bi prizadelo zlasti bele kmete, kako utemeljujejo odvzem posesti državljanom na podlagi rase. Zanimalo nas je tudi, ali se jim to zdi koristna poteza za gospodarski razvoj te države. Za konec pa smo povprašali, kako komentirajo trditve, da oblasti v Južnoafriški republiki načrtno dopuščajo ropanje, posilstva, masakre in poboje belih kmetov. Na odgovore še čakamo.

Domen Mezeg