fbpx

V Južni Avstraliji uvedli popolno zaprtje države: poleg srečevanja je prepovedan celo dovoz hrane do doma!

Foto: epa

Liberalna Južna Avstralija uvaja drakonske ukrepe z namenom zajezitve epidemije novega koronavirusa. Med drugim je strogo prepovedano vsakršno druženje, prepovedana pa je celo dostava hrane na dom. Eden najstrožjih primerov karantene za državljane je sicer pričel veljati v četrtek. Avstralija gre s svojimi strogimi omejitvami očitno po poti Nove Zelandije, kjer je priljubljena levičarska državnica Jacinda Ardern uvedla celo prisilna taborišča za vse Covid pozitivne, medtem ko pri nas levica skače v zrak že ob omejitvah gibanja na regije oziroma občine. 

Na južni zemeljski polobli se dogaja nekaj nezaslišanega. V liberalni Avstraliji v času epidemije omejujejo gibanje in življenje ljudi s strogimi, celo drakonskimi ukrepi. Ena izmed zadnjih vesti govori o tem, da so v zvezni državi Južna Avstralija popolnoma prepovedali kakršnokoli druženje ter celo dostavo hrane na dom. Gre za nove vladne uredbe, ki so pričele veljati s četrtkom, z njimi pa so bile ustavljene vse aktivnosti, poleg zbiranja na prostem in dostave hrane na dom, tudi poroke in pogrebi. Fotografije na družbenih omrežjih prikazujejo prazne ulice glavnega mesta Južna Avstralije – Adelaide. Prebivalci te zvezne države so dan pred uvedbo novih omejitev preplavili veleblagovnice, da bi se založili s hrano in ostalimi življenjskimi potrebščinami. V zvezni državi, v kateri živi malo manj prebivalcev kot v Sloveniji, to je 1,8 milijona, so pred novim zaprtjem namreč zabeležili zgolj 23 primerov novih okužb s koronavirusom, a so kljub temu uvedli tako drastične ukrepe, poroča Jutarnji list.

V četrtek sicer niso zabeležili novih okužb, 3200 oseb, ki so bile v neposrednem stiku z okuženimi, pa se nahaja v karanteni. Lokalne oblasti so sicer odredile šestdnevno zaprtje, da bi s tem ukrotile vnovično širjenje koronavirusa, ki ga je prinesel potnik iz Velike Britanije.

Južni del Avstralije najbolj ogrožen
Predsednik tamkajšnje vlade Steven Marshall pa je ob tem zatrdil, da so bili prisiljeni sprejeti takšne ekstremne ukrepe, da bi se rešili te bolezni, torej Covida-19. V državi se je namreč znašel še posebej zahrbten sev virusa pri katerem okuženi ne kažejo nobenih simptomov. Premier je sicer prisluhnil mnenjem strokovnjakov, ki so dejali, da je za prekinitev verige prenašanja te podvrste koronavirusa, dovolj že toliko dni. V drugih predelih Avstralije pa trenutno ni novih primerov okužbe s koronavirusom. Na primer v Viktoriji, ki je bila še prejšnji mesec pravo žarišče okužb, že dvajseti dan zapovrstjo ni novih primerov. Podobno poročajo tudi iz Novega Južnega Walesa. Južna Avstralija pa si gospodarsko pred prihajajočim božičem očitno ne bo opomogla.

Nova Zelandija ravno tako z drakonskimi ukrepi
Podobne vesti prihajajo tudi z Nove Zelandije v avstralski soseščini. Ljubljenka levičarjev Jacinda Ardern z rigoroznimi ukrepi proti pandemiji covid-19 dviguje lestvico po strogosti. Če so pri nas levičarji doživljali prave izpade, ko je vlada uvedla prepoved gibanja na regije in občine ali začasno le ogradila trg republike, kaj bi še bilo, če bi se za covid pozitivne bolnike prisilno odvedlo v posebne “gulage”. A prav to se dogaja v demokratični, nadvse uspešni in modernistični Novi Zelandiji. Je uspeh Nove Zelandije res v uspešni komunikaciji, kot nas to želijo prepričati osrednji mediji?

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (foto: EPA)

Domen Mezeg