V vrhu savdske administracije prišlo do ‘kozmetičnih popravkov’

Foto: epa

Savdski mediji poročajo, da je kralj Salman bin Abdulaziz imenoval novega zunanjega ministra kot del občutnega preoblikovanja vladnega kabineta. S kraljevim dekretom je v sredo degradiral sedaj nekdanjega vodjo diplomacije Adela al-Jubeira in na njegovo mesto imenoval Ibrahima al-Assafa. 

Četrtkova kadrovska menjava je ena prvih od 2. oktobra dalje, ko je bil v konzulatu kraljestva, v turškem mestu Istanbul, umorjen savdski novinar Jamal Khashoggi. Umor, kakor tudi spreminjajoče se izjave s strani savdske vlade, so sprožili mednarodno ogorčenje in ogrozili odnose Riada z zavezniki z Zahoda.

Uporabil ga kot grešnega kozla
Turčija in zahodne obveščevalne agencije so namigovale ali neposredno imenovale sina kralja Salmana, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kot idejnega vodjo za umor savdskega novinarja. Marwan Kabalan, vodja analize politik v Arabskem centru za raziskave in politične študije, je izpostavil, da zamenjava al-Jubeira ni takšno presenečenje, saj ta predstavlja ostanek iz obdobja nekdanjega kralja Abdullaha, ki je umrl leta 2015, poroča Al Jazeera.

Princ Mohammed bin Salman (Foto: epa)

Po prepričanju Kabalana je bil ta uporabljen kot grešni kozel pri umoru vladnega kritika. “Mislim, da se ga je kralj Salman znebil ravno v pravem času, da je lahko krivdo prelevil nanj in ga uporabil kot grešnega kozla. Namreč, savdski generalni konzul v Istanbulu je bil precej vpleten v umor novinarja, kar pa spada pod  al-Jubeira, ki je tedaj predstavljal vodjo diplomacije.”

Rami Khouri, profesor novinarstva na ameriški univerzi v Bejrutu in višji sodelavec na šoli Harvard Kennedy, izpostavlja, da reorganizacija predstavlja zgolj navidezno preobrazbo. “Mislim, da gre bolj za proces sprememb, do katerih je prišlo z namenom, da se ustvari vtis, da prihaja do sprememb, v resnici pa se politika sploh ni kaj veliko spremenila. Počakajmo in bomo videli, kaj bo v prihodnje.”

H. M.