fbpx

V Kanadi Liberalci izgubili večino: Podporo bodo pri vladanju iskali tako pri Konservativcih, kot pri levičarjih

Justin Trudeau je v prvih odzvih lažnivo obtožil ameriško administracijo, da je odgvorna za sestrelitev ukrajinskega letala. V njem je življenje izgubilo 63 kanadskih državljanov. (Foto: epa)

Na ponedeljkovih volitvah v Kanadi so kljub številnim škandalom v zadnjih mesecih zmagali Trudeaujevi Liberalci, ki pa so izgubili večino. Tako bodo morali podporo za svoje politike iskati enkrat pri Konservativcih, ki so izboljšali svoj rezultat v primerjavi s tistim iz leta 2015, drugič pa pri levičarski Novi demokratski stranki, ki je na volitvah doživela močan poraz.

Kot kažejo projekcije kanadskih televizij CBC TV in CTV News, so na ponedeljkovih volitvah zmagali Liberalci pod vodstvom trenutnega premierja Justina Trudeauja, a jim je podpora močno upadla v primerjavi z volitvami leta 2015, ko so si zagotovili večino v parlamentu. Tokrat jim to ni uspelo, glede na predhodne rezultate Liberalci vodijo v 155 volilnih okrožjih izmed 338, medtem ko so Konservativci kljub največjemu številu glasov zmagali v 122 okrožjih. Ti so pod vodstvom Andrewa Scheera močno izboljšali svoj rezultat iz leta 2015, še teden prej pa so jim po poročanju Financial Times ankete napovedovale zmago, po kateri bi lahko vodili manjšinsko vlado. Levičarski Novi demokratski stranki se obeta 25 sedežev, kar je 14 manj, kot so jih dobili leta 2015, Zelenim pa se obetajo trije sedeži.

Trudeau bo po izgubi večine podporo iskal tako pri Konservativcih, kot pri levičarjih
Kot kaže, bo Trudeau tako ostal na oblasti, a tokrat kot predsednik manjšinske vlade, pri čemer bo pri posameznih zadevah iskal podporo pri Konservativcih, pri drugih pa pri levičarjih.

Profesor političnih ved z Univerze v Torontu Nelson Wiseman ocenjuje, da bo vlada delovala tako, kot da bi ohranila večino, prav tako pa po njegovi oceni ni v interesu manjših strank, da bi strmoglavile vlado: “Katera koli stranka, ki bi zdaj izsilila volitve, bi bila s strani volivcev za to kaznovana.” Kanadčanom se očitno ne obeta slovenski scenarij, kjer je Marjan Šarec s koalicijo s skrajno Levico sklenil dogovor, ki ji je omogočil nadkoalicijski položaj.

Volitve v Kanadi (Foto: epa)

Tečaj kanadskega dolarja se je po volitvah malo izboljšal in zdaj znaša 0,7664 ameriškega dolarja, kar je trimesečni vrh.

Vir: Yahoo! Finance

V mesecih pred volitvami se je Trudeau soočil s številnimi škandali
Kot poroča RT, so v mesecih pred volitvami delo premiera zasenčili številni škandali, med drugim korupcijski škandal SNC Lavalin, nakup plinovoda Trans Mountain v luči nasprotovanja okoljevarstvenikov, nazadnje pa se je Trudeau moral soočiti z obtožbami o rasizmu, po tem, ko so na dan prišle stare fotografije z zabave iz leta 2001, na kateri se je našemil v temnopoltega.

Andrew Scheer (Foto: epa)

V svojem mandatu je Trudeau sicer znižal upokojitveno starost s 67 let na 65 in legaliziral kanabis.

Rok Krajnc