V Kolumbiji pod levičarskim predsednikom Petrom rekordna proizvodnja kokaina v zadnjih dveh desetletjih

Socialistični predsednik Kolumbije Gustavo Petro (Foto: epa)

Kokain nadomešča nafto kot osrednji artikel kolumbijskega izvoza. Do spremembe prihaja, odkar so na oblasti socialisti. Spomnimo: Veliko smo že pisali o Forumu Sao Paulo, ki združuje levičarske voditelje Južne Amerike, eno ključnih sredstev njihovega financiranja pa je trgovina s prepovedanimi drogami/kokainom (tukaj, tukaj in tukaj). 

Kokain je kot izvozni artikel v Kolumbiji prehitel nafto in postal najpomembnejši izvozni artikel te države. Vzrok je popustljiva politika do drog skrajno levega predsednika Gustava Petra. Njegova skrajna politična opcija nosi ime Humane Colombia. Poročilo o tem je nedavno objavil Bloomberg, sledi pa opozorilu Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC). Količina koke, pridelane v Kolumbiji, in potencialna proizvodnja kokaina sta v državi dosegli najvišjo raven v več kot dveh desetletjih, poroča Breitbart News.

Bloomberg je dramatično povečanje proizvodnje te prepovedane droge primerjal z izrazitim, kar 30-odstotnim padcem kolumbijskega izvoza nafte v prvi polovici leta 2023. Bloombergov ekonomist Felipe Hernandez je opozoril, da bi lahko kokain že v letošnjem letu postal glavni izvozni proizvod Kolumbije. Ocenjuje se, da so prihodki od izvoza kokaina leta 2022 poskočili na 18,2 milijarde dolarjev, ker znaša skoraj toliko kot izvoz nafte (v višini 19,1 milijarde dolarjev lansko leto). Vlada sicer uničuje laboratorije za proizvodnjo kokaina.

Kokain (Foto: wikimedia commons)

Vendar pa to ni preprečilo širitve proizvodnje “belega prahu”. Kolumbija naj bi se pod svojim prvim levičarskim predsednikom doslej uradno sicer osredotočila na mamilarske kralje, ki imajo koristi od prekomorske prodaje mamil, namesto na lokalne proizvajalce kokinih listov, ki so najšibkejši člen v proizvodni verigi. Kokini listi so namreč osrednja sestavina za proizvodnjo te škodljive substance, Kolumbija pa je največja proizvajalka kokaina na svetu. Kolumbijske marksistične revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC) in teroristični gverilci Nacionalne osvobodilne vojske (ELN) so poleg izsiljevanja, ugrabitev in drugih nedovoljenih dejavnosti močno odvisni od trgovine z mamili za financiranje svojega delovanja. 

Skrajni predsednik je javno stopil v bran proizvodnji koke!
Za neuspeh v boju proti kokainu je skrajno levi predsednik okrivil ZDA. Prav tako je večkrat kontroverzno izjavil, da so sladkor, premog in nafta za človeštvo “bolj strupeni” kot kokain. Trditev je odločno ponovil med svojim prvim nagovorom v generalni skupščini Združenih narodov septembra 2022. Tedaj je velik del časa na odru posvetil ravno predstavitvi argumentov v obrambo gojenja sporne rastline. Bloombergovo poročilo še navaja, da je Petrova politika olajšala povečanje proizvodnje kokaina s strani različnih nezakonitih organizacij. Ključno je še, da se želi predsednik namesto s prisilo proti proizvodnji boriti s “prostovoljnimi posvetovanji”.

Prepovedane droge, kokain. (Foto: Pixabay)

Lokalne skupnosti namerava prepričevati, da naj zamenjajo prepovedane pridelke koke z zakonitimi, in sicer v zameno za gospodarske spodbude. V ponavljajočih se vojnah proti drogi pa ne vidi smisla. UNODC je še ugotovil, da so posevki koke v Kolumbiji leta 2022 pokrivali 230 tisoč hektarjev, kar je 13-odstotno povečanje v primerjavi z 204 tisoč hektarji leta 2021. Prav tako je Urad ugotovil, da se je potencialna proizvodnja kokaina v Kolumbiji povečala za 24 odstotkov in dosegla 1738 metričnih ton. Oktobra je direktor kolumbijske nacionalne uprave za davke in carino (DIAN) Luis Carlos Reyes izjavil, da je nastopil čas za legalizacijo kokaina v tej južnoameriški državi.

Domen Mezeg