fbpx

V Kolumbiji ubit šef Balkanskega klana, ki je trgoval z drogo med Južno Ameriko in Evropo!

Foto: iStock

V sredo so v Kolumbiji ubili srbskega državljana Dejana Stanimirovića. Šlo naj bi za šefa enega najmočnejših kriminalnih klanov, Balkanskega klana, ki je trgoval z drogami med Južno Ameriko in Evropo. Sledi s kraja umora so kolumbijske policiste pripeljale do nekdanjega gverilca. Ko so policisti prišli do njegovega doma, jih je ta zasul s streli, dva ubil, v spopadu pa je bil ubit tudi sam.

V sredo, 1. aprila, so v kolumbijskem kraju Guamal ubili 45-letnega srbskega državljana Dejana Stanimirovića, ki je bil znan kot Markos. Kot zdaj poročajo kolumbijski mediji, gre za enega izmed vodij balkanskega kartela, ki trguje z drogami in nadzoruje pošiljke v več držav iz Latinske Amerike, med drugim v države Evropske unije in v Rusijo. Stanimirović naj bi po navedbah kolumbijskih medijev, ki se sklicujejo na izsledke iz preiskave, iz države izvozil približno 250 ton kokaina.

Je Stanimirović tihotapil tudi prek Luke Koper?
Stanimirović je bil sicer kolumbijski policiji znan že pred tem, iskalo ga je namreč 30 različnih držav. Že nekaj let si je kolumbijska policija v sodelovanju s preiskovalci iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Albanije, Bolgarije in Romunije prizadevala za razbitje Stanimirovićevega Balkanskega klana. Gre za enega najmočnejših klanov, ameriška DEA pa ocenjuje, da je letno v Evropo posredoval 250 ton kokaina.

Kot še navaja Kurir, je imel klan nadzor nad posadkami tovornih ladij, prav tako pa so imeli povezave v belgijskih, nizozemskih, italijanskih, španskih, črnogorskih in slovenskih pristaniščih. Prav tako so dobre kontakte navezali v Ekvadorju, Peruju in Braziliji.

Kolumbijski mediji poročajo, da je Stanimirović v državo prispel decembra lani skupaj s še enim srbskim državljanom, s katerim sta poleg koordiniranja pošiljk droge nameravala vzpostaviti nove poti med Južno Ameriko in Evropo. Oglasil se je tudi Stanimirovićev odvetnik, ki trdi, da njegov klient ni imel nič s kriminalom in, da je bil odličen športnik.

Foto: iStock

Sledi s kraja umora policiste privedle do nekdanjega gverilca
Na ulici v kraju Guamal so sicer policisti Stanimirovića našli močno ranjenega na njegov rojstni dan, malo po prihodu v bolnišnico pa je umrl. Sledi s kraja zločina so preiskovalce pripeljali do bivšega gverilca in preprodajalca droge. Ko so prišli do njegove hiše, jih je zasul s streli, pri čemer sta bila ubita dva policista, umrl pa je tudi sam gverilec Jose Vicente Riviera.

Rok Krajnc