fbpx

V Kuvajtu začeli zopet izvajati smrtne kazni – po šestih letih obesili sedem ljudi

Fotografija je simbolična (Foto:epa)

V Kuvajtu so obesili sedem oseb, ki so bile obsojene zaradi umorov, in eno, ki je podtaknila požar, v katerem je umrlo 57 ljudi. Moratorij na usmrtitve so umaknili in povečali število smrtnih kazni.

Moratorij na smrtne kazni je v Kuvajtu veljal šest let, leta 2013 so samo v dveh mesecih obesili pet ljudi. V Kuvajtu so v sredo obesili dva Kuvajtčana, dva Egipčana in po eno osebo iz Bangladeša, Etiopije in Filipinov. Šest jih je bilo obsojenih na smrtno kazen zaradi umora, med njimi tudi član kuvajtske kraljeve družine, in ženska, ki je podtaknila požar, v katerem je umrlo 57 ljudi.

Usmrtitev sedmih ljudi v enem dnevu kaže, da se Kuvajt premika ravno v nasprotno smer na področju smrtnih kazni,” je povedala diektorica  Mednarodne organizacije za človekove pravice  Human Rights Watch za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson in dodala, da bi morala kuvajtska vlada ponovno uvesti moratorij na smrtno kazen.

Število smrtnih kazni se je na Bližnjem vzhodu povečalo. V začetku meseca so v Bahrajnu prvič po šestih letih usmrtili tri ljudi. V Jordaniji so decembra 2014 po osmih letih usmrtili 11 ljudi. Savdska Arabija in Iran pa sta v svetovnem vrhu po številu usmrtitev.

B. J., STA