V Kuvajtu začeli zopet izvajati smrtne kazni – po šestih letih obesili sedem ljudi

Fotografija je simbolična (Foto:epa)

V Kuvajtu so obesili sedem oseb, ki so bile obsojene zaradi umorov, in eno, ki je podtaknila požar, v katerem je umrlo 57 ljudi. Moratorij na usmrtitve so umaknili in povečali število smrtnih kazni.

Moratorij na smrtne kazni je v Kuvajtu veljal šest let, leta 2013 so samo v dveh mesecih obesili pet ljudi. V Kuvajtu so v sredo obesili dva Kuvajtčana, dva Egipčana in po eno osebo iz Bangladeša, Etiopije in Filipinov. Šest jih je bilo obsojenih na smrtno kazen zaradi umora, med njimi tudi član kuvajtske kraljeve družine, in ženska, ki je podtaknila požar, v katerem je umrlo 57 ljudi.

Usmrtitev sedmih ljudi v enem dnevu kaže, da se Kuvajt premika ravno v nasprotno smer na področju smrtnih kazni,” je povedala diektorica  Mednarodne organizacije za človekove pravice  Human Rights Watch za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson in dodala, da bi morala kuvajtska vlada ponovno uvesti moratorij na smrtno kazen.

Število smrtnih kazni se je na Bližnjem vzhodu povečalo. V začetku meseca so v Bahrajnu prvič po šestih letih usmrtili tri ljudi. V Jordaniji so decembra 2014 po osmih letih usmrtili 11 ljudi. Savdska Arabija in Iran pa sta v svetovnem vrhu po številu usmrtitev.

B. J., STA

 • tarantela

  Najprej pobiješ nekaj ducatov ljudi, pol maš pa človekovo pravico, da tebe ne ubijajo…

 • xtc

  sMRTNO KAZEN JE TREBA UVESTI NAZAJ SPLOH ZA ZLOČINCE POVRATNIKE;TEŽKE KRIMINALCE IN TERORISTE:

 • dež

  Zanimivo, v Kuvajtu te za posilstvo obesijo (državljan Bangladeša). V EU dobiš državno stanovanje in socialno podporo, z možnostjo ukvarjanja s turizmom.
  Obisk sorodnikov v domovini namreč dodatno plačajo (Švica, Nemčija). Če se prijaviš na več lokacijah z različnimi identitetami (več socialnih podpor, izletov, stanovanja lahko celo oddajaš), lahko kandidiraš za poslovneža leta.

 • Olga

  Jim pošljemo teroristične morilce, da jih bodo kaznovali namesto nesposobnega evropskega sodstva?

  • Caetano

   Žal je res tako. Prej bi jih oni kaznovali…

 • Franc Šink

  Niti ne postopajo napačno.Koga bi bilo v Sloveniji prvega? Upam da ne bom dobil odgovora.

  • cosmosjasnovidec

   Ti ni potrebno spraševati,ker sam dobro veš,da je številka 1. komunajzarski izdajalec Slovenije tovariš “milan kurčan” njegovi prvi najbližji podjarmljeni hlapci se pa sprehajajo po Slovenski vladi se ve kdo so ter ostali od sluzavca “turka” naprej.Sicer pa v Sloveniji najdeš malo takih kateri si smrtne kazni ne zaslužijo.

 • Simonmarini

  Edini problem smrtne kazni je tem, da včasih nastradajo nedolžni. Eno je, da si po nedolžnem v zaporu, drugo, če te usmrtijo in naknadno ugotovijo tvojo nedolžnost, ali pa to itak vedo, pa te vseeno usmrtijo, ker te pač hočejo in imajo možnost, dokazi pa se že ”najdejo”.