fbpx

V Litvi ostro nastopili proti Kissingerjevi nori ideji o predaji ukrajinskega ozemlja

Litvanski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. (Foto: epa)

Predlogi zahodnik politikov in strokovnjakov, da bi v imenu miru Rusiji predali del ukrajinskega ozemlja, so za Litvo nevarni. Tako je prepričan litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. 

Takšne zamisli niso nevarne samo zato, ker normalizirajo odnose z diktatorskim režimom Vladimirja Putina, ampak tudi zato, ker normalizirajo to, kar ta režim počne. Tovrstni predlogi so močno znamenje vsem preostalim agresorjem, za potencialne prestopnike – da je takšno ravnanje lahko povsem sprejemljivo, poroča Polska Agencja Prasowa.

Cilj predloga odtujitve dela ukrajinskega ozemlja v korist Rusije je normalizacija trenutnih razmer. Prepričan je, da je na strani Kijeva, da se odloči, kdaj bo konec vojne in pod kakšnimi pogoji. Nihče na svetu se ne more odločati namesto Ukrajincev, ker oni plačujejo to vojno s svojo krvjo, kar je ključnega pomena, ne pa plačevanje računov drugih držav.

Putinove tarče so tudi stanovanjski objekti, otroške bolnišnice in drugi civilni cilji. (Foto: epa)

98-letni ameriški politik Henry Kissinger je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu izrazil mnenje, da bi dolgoročna odsotnost pogajanj z Rusijo in nasprotovanje Moskvi lahko imelo katastrofalne posledice za stabilnost Evrope. Ukrajina bi po njegovem morala soglašati z odtujitvijo dela svojega ozemlja v korist Rusiji, da bi dosegla mirovni sporazum z Rusijo in tako končala mesece trajajočo vojno.

Domen Mezeg