fbpx

V Lizboni med okoli 180 migranti nastanjenimi v mladinskem hostlu odkrili kar 138 okuženih s covid-19

Ilegalni migranti na krovu MV Aquarius nevladne organizacije SOS Mediterranee, ki so si jih razdelile Nemčija, Španija, Portugalska, Francija in Luksemburg leta 2018. (Foto: epa)

V Lizboni na Portugalskem so pri 138 migrantih nastanjenih v mladinskem hostlu v Lizboni potrdili okužbo s covid-19. Vsi okuženi so že v karanteni. Gre za prosilce za azil, ki prihajajo pretežno iz Egipta, Slonokoščene obale in “drugod”. Nevarnost prenosa koronavirusa z ilegalnimi migracijami je tako že večkrat potrjena in predstavlja dodaten varnostni problem za evropske države, med katerimi je močno izpostavljena tudi Slovenija kot del balkanske migrantske poti.

Potem ko so okužbo s covid-19 potrdili pri enem od hospitaliziranih migrantov, so oblasti v portugalski prestolnici v nedeljo, 19. aprila 2020, evakuirale okoli 180 “prosilcev za azil” nastanjenih v mladinskem hostlu.

Hostel so razkužili gasilci, prosilce za azil, ki so bili negativni, pa ponovno nastanili v hostel. V množici 180 migrantov je bilo odkritih kar 138 okuženih s covid-19, ki so jih premestili v karanteno, so sporočili iz županove pisarne.

Prihajajo iz Egipta, Slonokoščene obale in “ostalih delov sveta”
Kakor je za javno televizijo RTP po poročanju Free Press Journal povedal predstavnik lizbonske mošeje Mohamed Abed, “gre za mlade ljudi iz Egipta, Slonokoščene obale in ostalih delov sveta.”

Foto: epa

Po pisanju STA je Portugalska 19. marca zaradi epidemije sars-cov-2 razglasila izredne razmere, ki bodo trajale najmanj do 2. maja. V državi imajo po zadnjih podatkih 20.863 okuženih s covid-19, zabeleženih pa je bilo 735 smrti.

Ivan Šokić