fbpx

V Londonu novi napad – tokrat na vernike, ki so zapuščali mošejo

Foto: epa

Kombi je nenadoma zapeljal na pločnik in zadel skupino ljudi, ki je ravno zapuščala mošejo v Finsbury Parku. Policija je že aretirala 48-letnega moškega, premierka Theresa May pa je izjavila, da policija napad obravnava “kot potencialno teroristični napad”. Očividec Abdul Rahman pa je za BBC povedal, da je voznik rekel, da želi “ubiti vse muslimane”. “Ko je voznik prišel ven iz svojega kombija, je želel pobegniti, govoril pa je: ‘Želim ubiti muslimane. Želim ubiti muslimane.’ Udaril sem ga v trebuh … in potem smo ga jaz in ostali fantje … zbili na tla, da se ni mogel premikati. Tako smo ga zadržali, dokler ni prispela policija.”

Policija je aretirala 48-letnega voznika kombija, ki je zapeljal v skupino vernikov. Foto: epa

Verniki so prepričani, da gre za “nasilno manifestacijo islamofobije”.  Foto: epa

Napad na njihove skupne vrednote
Premierka Theresa May pa je ta napad označila kot “grozen incident” in dodala: “Vse moje misli so pri tistih, ki so ranjeni, njihovih najbližjih in tudi reševalnih službah, ki so na prizorišču.” Župan Londona Sadiq Khan pa prosi svoje meščane, da “ostanejo mirni in pazljivi. Ne poznamo še vseh podrobnosti, vendar gre očitno za nameren napad na nedolžne Londončane, od katerih je večina zapuščala sklepno molitev v času svetega meseca ramadana. Vse kaže, da je to napad na točno določeno skupnost, prav tako kot grozljivi napadi v Manchestru, Westminstru in na London Bridgeu, je tudi to napad na naše skupne vrednote, ki so strpnost, svoboda in spoštovanje”.

Foto: epa

Če bo napad označen kot terorističen, bo to že četrti tovrstni napad v zadnjih štirih mesecih v Veliki Britaniji. Policija je še razkrila, da je bil voznik kombija oborožen tudi z nožem, vendar da ni nihče dobil vbodnih ran.

M. S.