V Madridu je 45 tisoč protestnikov pozivalo socialističnega predsednika vlade k odstopu

Protesti proti manjšinski socialistični vladi v Madridu (vir: twitter)

Okoli 45 tisoč protestnikov se je v nedeljo zbralo v španski prestolnici, kjer so zahtevali odstop premierja Sancheza zaradi načina, na kakršnega se je lotil reševanja katalonske secesijske krize.

Številni v množici 45 tisoč protestnikov, ki se je zbrala v protest proti socialističnemu premierju Pedru Sanchezu, so po poročanju portala Voice of Europe mahali s španskimi zastavami in vzklikali “Španija! Španija!” in pozivali premierja k odstopu.

Protest, ki ga je organizirala konservativna Ljudska stranka skupaj z desnosredinsko stranko Državljanov, so podprle tudi ostale desne stranke, vključno v Voxom. “Čas Sanchezove vlade se je iztekel,” je povedal predsednik Ljudske stranke Pablo Casado in pozval volivce, naj na prihajajočih evropskih, lokalnih in regionalnih volitvah kaznujejo Sanchezove Socialiste.

Napeto zaradi sojenja katalonskim separatistom
V Španiji je zadnje dni zelo napeto zaradi sojenja dvanajstim katalonskim separatistom, ki so obtoženi upora zaradi njihove vloge pri spodleteli odcepitvi Katalonije leta 2017. Sojenje se je začelo danes (v torek).

Protesti proti manjšinski socialistični vladi v Madridu. (Vir: Twitter)

Po pisanju Daily Maila so protestniki nezadovoljni s Sanchezom, saj ta preveč popušča katalonskim nacionalistom, zato da bi se ohranil na položaju. Na protestih so zaradi tega zahtevali nove volitve, saj menijo, da jim je manjšinska socialistična vlada ugrabila državo.

Ivan Šokić

  • xtc

    Španci čas je za novega Franca in red v državi.
    Sicer pa kmlu bo isto v SLO,samo kriza more pritisnit in da bo folk začel izgubljti bajte,avte itd.

    • abc

      Ti si pa zares eno veliko tele. Slovencem želiš krizo, da izgubimo hiše, avte itd., ter da gredo na ulico. Svaka čast. Enak si kot en šiptar, ki mi je rekel, ko je bil potres v posočju, da škoda da ni bilo še huje, da bi oni imeli več dela. Sram te naj bo.