fbpx

V Madridu se je odvijalo srečanje evropske desnice

Foto: V4

Stranke desnice različnih evropskih držav so se v petek in soboto sestale v Madridu  z namenom oblikovanja skupne skupine v Evropskem parlamentu. Srečanje, ki ga organizira španska stranka Vox v središču madridske prestolnice, je drugo srečanje po dveh mesecih, podoben dogodek se je odvijal v Varšavi v začetku decembra. 

Srečanje konservativnih strank stremi k oblikovanju skupine v Evropskem parlamentu. Na sestanku v Varšavi so se pogovarjali o možnosti skupnega glasovanja, a niso uspeli skleniti formalnega zavezništva. Ob Viktorju Orbanu in Mateuszu Morawieckem se je srečanja udeležila tudi kandidatka za francoske predsedniške volitve Marine Le Pen, Marlene Svazek iz avstrijske stranke FPÖ, Belgijec Tom Van Grieken iz Vlaams Belang (flamska desnica) ter voditelji bolgarskih, estonskih, litovskih, nizozemskih in romunskih formacij.

Marlene Svazek, ki je tudi poslanka v salzburškem državnem parlamentu, kjer deluje kot predsednica kluba, je dejala, da se je srečanja udeležila z namenom krepitve zavezništva in iskanja rešitev oziroma odgovorov na skupna vprašanja, pri čemer je zatrdila, da je komentiranje avstrijske nacionalne politike odveč, saj so te stvar posameznih političnih strank, katerih stališča se razlikujejo.

Koordinacijski urad na parlamentarni ravni
Cilj srečanja različnih konservativnih strank iz okvirno 15 evropskih držav je ustvariti tesnejše sodelovanje v Evropskem parlamentu, Svazkova pa je razkrila tudi, da je bil prvi korak že storjen z odločitvijo, da v Bruslju na parlamentarni ravni ustanovijo koordinacijsko pisarno, ki bo v prihodnje bolj usklajevala glasovanje ter strukturne in organizacijske vidike skupin.

Stremijo k formalnemu zavezništvu
Ob tem je dodala, da trenutno ne gre za formalno zavezništvo, da pa je to cilj, saj gre za reševanje pomembnih evropskih vprašanj glede učinkovitejše zaščite zunanjih meja, večje gospodarske neodvisnosti Evrope, menila je tudi, da bi bilo treba oblikovati skupno, restriktivnejšo migracijsko politiko, ki je popolnoma diametralno nasprotna trenutni. Evropa bi morala postati tudi bolj neodvisna z vidika naukov pandemije koronavirusa.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban in predsednik španske konservativne stranke Vox Santiago Abascal (Foto: epa)

“Imamo veliko soglasje pri diagnosticiranju izzivov, s katerimi se sooča Evropa, in voljo, da skupaj sodelujemo pri ustvarjanju močne Evropske unije suverenih narodov, ki svobodno sodelujejo,” se je z Svazkovo strinjal gostitelj, predsednik španske konservativne stranke Vox Santiago Abascal. “Upamo, da bo to predstavljalo nov korak na poti sodelovanja z namenom, da bi Evropska unija dobila razsežnost zveze suverenih narodov,” je po poročanju poljske agencije PAP izjavil Radoslaw Fogiel, poslanec spodnjega doma poljskega parlamenta.

Tanja Brkić