V migrantskem centru v Grčiji prva smrtna žrtev covida-19

Migranti, fotografija je simbolična (Foto: STA)

Koronavirusna bolezen 19 je zahtevala prvo smrtno žrtev v enem od migrantskih centrov v Grčiji. Šlo naj bi za 61-letnega Afganistanca, ki je bil nameščen v migrantskem centru Malakasa blizu Aten, umrl pa je v eni od atenskih bolnišnic, kjer se je zdravil za covidom-19. Ob dejstvu, da EU še vedno ni rešila posledic učinkov migrantske krize iz leta 2015 in dejstvu, da se je vzpostavil črni trg, ki problem nezakonitih migracij nenehno ohranja ali celo povečuje, je na mestu opozorilo, da je varovanje državnih meja pomembno tudi pri preprečevanju nepotrebnega širjenja virusa zaradi zunanjih dejavnikov.

Grške oblasti so v nedeljo sporočile, da se je v zadnjem dnevu z novim koronavirusom okužilo 218 ljudi, covidu-19 pa so podlegli trije. Od začetka pandemije so v Grčiji potrdili 17.444 okužb in 379 smrti zaradi novega koronavirusa.

O okužbah med migranti poročajo z Malakasa in še dveh migrantskih centrov blizu grške prestolnice, podobno tudi z grškega otoka Lezbos. Po nedavnem požaru v tamkajšnjem prenatrpanem migrantskem centru Moria so v začasnem taborišču, kamor so premestili del prosilcev za azil, potrdili več kot 240 okužb z novim koronavirusom. Grške oblasti so za omenjene centre že razglasile karanteno.

Foto: STA

Grški minister za migracije Notis Mitaraki je v nedeljo sporočil, da so iz taborišč na grških otokih premestili vse otroke brez spremstva. V Grčiji je skupaj okoli 100 tisoč migrantov, večinoma so nameščeni v začasnih taboriščih ter v hotelskih sobah in stanovanjih.

Nevarnost širjenja covida-19
Ker je pred kratkim tudi Nemčija obljubila, da bo prevzela migrante, ki so ostali brez centra zaradi požara in ker že nasploh našo mejo prehajajo precej frekventno, se ob podatkih v Grčiji postavlja tudi smiselno vprašanje migrantov v povezavi z varovanjem javnega zdravja. Z veliko prišleki se možnost šrijenja virusa veča, če je veliko nedokumentiranih, se posledično slabša tudi nadzor širjenja okužb.

Aleš Ernecl