fbpx

Migranti vdrli v cerkev in ukradli denar iz skrinjice za prispevke, duhovnik za pomoč prosi policijo

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Z Apeninskega polotoka prihaja nenavadna zgodba o novih vsakdanjih tegobah tamkajšnjega prebivalstva, o katerih Italijani še pred kratkim niti sanjali niso, da bi jim lahko zagrenile življenje. Milanski katoliški duhovnik je prosil italijansko državo za pomoč, ker se v zapuščeni sosednji zgradbi nasproti cerkve že dlje časa zadržuje skupina migrantov, ki grozi lokalnim vernikom. Duhovnik se boji, da bodo vernike migranti linčali, saj skupina Severnoafričanov že dlje časa v okolici straši otroke in lovi vernike, ki prihajajo k molitvi. V eni izmed cerkva v Italiji so pred dnevi migranti celo prisilili ministranta, da je odprl skrinjico za darove, iz katere so pobrali ves denar, kar je močno ujezilo tudi samega papeža Frančiška.

Milanski duhovnik Francisco Inversini pa je šel še dlje in tamkajšnji policiji poslal odprto pismo, v katerem može postave prosi, naj zaščitijo vernike, cerkev in duhovnike, saj je zadeva ušla izpod nadzora. “To so ilegalci, ki jih nihče ne kontrolira, delajo, kar jim pade na pamet,” je rohnel v intervjuju za časnik La Repubblica, ostali sogovorniki pa so želeli ostati anonimni, v strahu, da se jih ne bi lotili nestrpni migranti.

Naj spomnimo, od začetka evropske migrantske krize predlani jeseni je situacija v drugem največjem italijanskem mestu postala nevzdržna. Nekoč središče italijanske finančne industrije, kulture in mode, se danes zaradi naraščujočega kriminala spreminja v kaos, saj so ulice preplavili ekonomski migranti, med njimi številni sumljivega porekla s skrajnimi islamskimi načeli. Država je bila na ulice primorana poslati tudi vojsko, saj policija sama situacije ne obvladuje več. Vojakov na ulicah je vseeno premalo, da bi lahko preprečili incidente med migranti in lokalnim prebivalstvom, ki jih je iz dneva v dan več.

Spopadi migrantskih tolp so postali milanski vsakdanjik, tolpe se zbirajo tudi okrog javnih objektov, kot je glavni trg Piazza del Duomo, operna hiša La Scala in slavni nogometni stadion San Siro. V Milanu se bojijo, da bodo njihove glavne turistične atrakcije kmalu samevale, če vlada ne bo ukrepala.

Eden izmed cerkvenih administratorjev, ki je zaradi lastne varnosti želel ostati anonimen, je za La Repubblico povedal, da se migranti vse pogosteje spravljajo tudi na cerkvene objekte. Ker gre za večinoma pobožne in miroljubne ljudi, so verniki še posebej izpostavljena tarča, najbolj pa se Milančani lahko bojijo za najšibkejše – svoje otroke. “Miru in spokojnosti že nekaj časa ni več. Na ulicah je kot v getu. Migranti prihajajo in odhajajo, nimajo dokumentov, nadlegujejo ljudi in razbijajo avtomobilska okna,” je povedal neimenovani sogovornik za Express.

V imenu lokalnega prebivalstva tako cerkveni predstavniki prosijo policijo in druge pooblaščene sile, da intervenirajo v milanskih soseskah in ponovno vzpostavijo mir.

L. S.