fbpx

V napadih ZDA na tarče ISIS v mesecu maju umrlo 484 civilistov – ker so jih džihadisti uporabili za človeški ščit

Foto: YouTube. Takole izgleda človeški ščit, ko se Islamski borci v svojih vozilih umikajo pred ameriško vojsko.

Mesečno poročilo ameriškega Pentagona je razkrilo, da je bilo od začetka zračnih napadov zahodne koalicije pod vodstvom ZDA na cilje Islamske države ubitih vsaj 484 civilistov, ki so jih borci omenjene teroristične skupine uporabili za človeški ščit. Število smrtnih žrtev med civilisti je v primerjavi z aprilom zelo poraslo, vsaj 132 ljudi je namreč umrlo v zadnjem ameriškem zračnem napadu, ki je sprožil številna eksplozivna sredstva, ki so jih borci Islamske države skrili kar na domovih civilistov. Ameriški State Department v popolnosti prevzema odgovornost za smrt civilistov in to močno obžaluje, hkrati pa opozarja, da so vojaške akcije venomer naravnane k temu, da minimizirajo smrtne žrtve med civilisti, a to v boju z džihadisti ni vedno mogoče.

Številne ameriške nevladne organizacije, med katerimi je najglasnejša Airwars, se sicer ne strinjajo z oceno Pentagona in trdijo, da je pravo število žrtev med civilisti naraslo že vsaj na 3.817. Kot pa je prejšnji teden v izjavi za javnost povedal ameriški minister za obrambo, James Mattis, “so civilne žrtve dejstvo, kateremu se v takšni situaciji ni mogoče izogniti”.

Mattis je poudaril, da ameriška vojska ravna karseda humano, v okviru svojih vojaških potreb, civilnim žrtvam se skušajo izogibati za vsako ceno. Obrambni minister je moral pojasnjevati razloge za napad z bombo, ki je po poročanju svetovnih medijev končal vsaj 100 nedolžnih življenj, a je izpostavil predvsem kruto in podlo ravnanje Isisovih borcev in njihov odnos do civilistov.

Koalicijske sile ubile že 30 tisoč džihadistov
“Američani in ameriška vojska nikoli ne bodo pristali na žrtve med civilisti. Borimo se in se bomo tudi v prihodnje z vsemi močmi taktično prilagajali, da bi se izognili nepotrebni smrti nedolžnih ljudi. Ljudje, ki so pred našim bombardiranjem želeli zapustiti mesto, tega nismo smeli storiti, saj jim Islamska država ni dovolila. Mi smo dobri fantje. Morda nismo perfektni, a smo dobri fantje. Delamo, kar je v naši moči, da bi končali vojno na Bližnjem vzhodu. Po naših podatkih je naša bomba povzročila več gmotne škode, kot bi jo sicer morala. Sumimo, da so imeli borci v hišah med civilisti skrita svoja eksplozivna sredstva,”
je na novinarski konferenci prejšnji teden povedal Mattis.

Po podatkih ameriške vojske pa je v zadnjih treh letih v zračnih napadih zahodne koalicije umrlo blizu 30 tisoč džihadistov, zato se vojna z Islamsko državo, pa čeprav ima ta izjemno fanatične borce, počasi bliža koncu.

T. F.