fbpx

V napadu džihadistov na vzhodu Sirije ubitih več kot 30 ljudi

Foto: epa

Skrajna skupina Islamska država je sprožila silovit napad na mesto Deir Ezor na vzhodu Sirije. V spopadih je bilo ubitih več kot 30 džihadistov in pripadnikov sirskih sil, poroča Sirski observatorij za človekove pravice.

Po podatkih observatorija je bilo v napadu Islamske države na položaje sirske vojske v omenjenem mestu ubitih 12 pripadnikov vladnih sil in 20 skrajnežev. V obstreljevanju vladnih položajev sta bila ubita tudi dva civilista.

Deir Ezor je privlačna tarča za islamiste
Deir Ezor z okoli 200.000 prebivalci je glavo mesto istoimenske pokrajine, bogate z nafto. Islamska država ga oblega že od začetka leta 2015. Po navedbah observatorija je bil današnji napad najsilovitejši v več kot letu dni. Skrajneži so napadli z bombami in s samomorilskimi napadalci, sirske sile in njihovi zavezniki pa so odgovorili z zračnimi napadi na položaje IS. Džihadisti so poskušali prekiniti povezavo med letališčem in mestom, vendar so jim vladne sile to preprečile.

Sirske vladne sile so sicer danes sprožile obsežno ofenzivo proti položajem IS blizu antičnega puščavskega mesta Palmira, ki so ga džihadisti znova zavzeli minuli mesec. Njihov cilj je zavzeti velika naftna in plinska polja, do zdaj pa jim je uspelo osvojiti območja okoli zračnega oporišča T4. V drugi fazi ofenzive naj bi poskušali znova zavzeti Palmiro.

A. R., STA