fbpx

Američanom uspelo ubiti ‘džihadista Johna’?

Mohammed Emwazi znan tudi pod vzdevkom džihadist John (Foto: Twitter).

V samomorilskem napadu v libanonskem glavnem mestu Bejrut je umrlo vsaj 41 ljudi, več kot 180 pa je ranjenih. Odgovornost za napad je že prevzela Islamska država. Medtem so ameriška letala napadla mesto Raka, tarča pa je bil ‘džihadist John’, znan s posnetkov obglavljanj talcev iz zahodnih držav. 

V Bejrutu v Libanonu sta se včeraj zgodila dva samomorilska napada, v katerem je bilo ubitih vsaj 41 ljudi, več kot 180 pa je ranjenih. V izjavi na spletu je odgovornost za napade prevzela Islamska država. Razstrelili naj bi se ”vojaki kalifata” na motorju. Ti naj bi na prizorišču počakali, da so se v okolici zbrali šiiti, nakar so se razstrelili. ISIS je napadalce poimenoval kot ”viteze mučeništva”.

Napada sta odjeknila v južnem predmestju Bejruta Burdž al Baradžneh, kjer je močen Hezbolah, ki velja za zavezninka režima sirskega predsednika al-Assada. Varnostne razmere v Libanonu so sicer že od izbruha vojne v Siriji močno zaostrene.

Američani nadaljujejo z bombardiranjem Islamske države
Najnovejši napad se je zgodil ponoči v mestu Raka, kjer je bil glavna tarča ‘džihadist John’, čigar pravo ime je Mohamed Emwazi. Gre za eno ključnih oseb Islamske države, znan pa je kot skrajnež, ki na posnetkih obglavlja talce iz zahodnih držav. Prvič se je pojavil na posnetku obglavljenja slavnega novinarja Jamesa Foleya. Po poročanju talcev pa je zapornike zelo rad tudi mučil.

Emwazi naj bi po rodu prihajal iz Kuvajta, Islamski državi pa se je pridružil leta 2012, ko je pobegnil iz Velike Britanije. Uradnih podatkov, ali je bil v napadu ubit, še ni, kot poroča Guardian, pa naj bi bil napad uspešen.

Kurdi vdrli v Sindžar in pregnali IS
Ob podpori letal mednarodne koalicije je kurdskim silam uspelo presekati vse oskrbovalne poti in komunikacijske povezave džihadistov v Sindžarju, nato pa so vdrli v mesto in ga uspeli zavzeti. Sindžar je pomembno strateško mesto na sevedu Iraka, ki ga je avgusta lani zavzela Islamska država. Zasužnjili so več tisoč pripadnikov jazidske manjšine, še več pa jih je ostalo ujetih na gori Sindžar. Potem ko so kurdske sile uspele mesto ponovno zavzeti, ga sedaj skušajo “očistiti” teroristov.

M. G., STA