fbpx

V NATU zaskrbljeni – Rusija veča svojo vojaško moč

Foto: Epa

Generalni sekretar NATA Jens Stoltenberg je opozoril, da Rusija v Siriji testira svoje najmodernejše orožje. Dodal je, da je zaskrbljen zaradi povečanih ruskih vojaških zmogljivosti in zaradi nedavnih ruskih vdorov v Natov zračni prostor.

Shoigu priznava poskuse
Rusijo je generalni sekretar NATA Jens Stoltenberg  pozval, naj v boju proti IS sodeluje konstruktivno. Po poročanju RT news so Rusi v Siriji preizkušali 160 tipov novega orožja.

Foto: Epa Šoguj na vojaški paradi

Šoguj na vojaški paradi (foto: epa).

Ruski obrambni minister, Sergej Shoigu, je priznal, da so se pri 10 primerih orožja od 63 pokazale pomanjkljivosti, zaradi česar bodo ustavili nakup in od proizvajalcev zahtevali popravilo. Shoigu je še dejal, da je sodelovanje Rusije v Siriji preprečilo razpad sirske države in sprožilo postopek za oblikovanje politične rešitve in sprave med sprtima stranema.

Shoigu je navedel, da so Rusi v Siriji izvedli 18.800 artilerijskih in 71.000 zračnih napadov. Ruska letala naj bi zadela več sto vojaških taborišč, kjer se je sovražnik usposabljal, hranil orožje in vozila.

Foto: Epa Sergej Stoltenberg

Sergej Stoltenberg (foto: epa).

Je NATO do Rusije sovražen?
Ruska stran tudi trdi, da je vojaško zavezništvo NATO začelo intenzivno nadzirati Rusijo ter da je izvedlo dvakrat več vojaških vaj, ki so bile večinoma usmerjene proti Rusiji. Za primer je Shoigu navedel vaje, kjer so bili nasprotniki oblečeni v ruske uniforme. Prav tako je opisal tudi načrte na področju javnih naročil za prihodnje leto ter napovedal izstrelitev novega satelita. Ta bo nadomestil stare sovjetske satelite. Ruska vojska krepi tudi floto.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je ruska vojska v celoti zmožna odvrniti katerekoli napadalce.

Aleksandra Jug