fbpx

V nedeljo bo prenehala delovati konzularna celica ministrstva za zunanje zadeve, ki je ob izbruhu pandemije v domovino pomagala več sto Slovencem

Minister za zunanje zadeve Anže Logar. (Foto: STA)

V nedeljo bo prenehala delovati konzularna krizna celica na zunanjem ministrstvu, ki je od izbruha novega koronavirusa pri vrnitvi v domovino pomagala več sto slovenskim državljanom.

Kot so sporočili z MZZ, se je število državljanov, ki bi se zaradi pandemije covida-19 želeli vrniti v Slovenijo, v zadnjih tednih občutno zmanjšalo. Po ukinitvi krizne celice bodo vse aktivnosti v zvezi z vračanjem slovenskih državljanov iz tujine potekale v okviru rednih delovnih nalog konzularnega sektorja, ki je dosegljiv na običajnih naslovih, objavljenih na spletni strani MZZ, pojasnjujejo v Mladiki.

Zunanje ministrstvo je konzularno krizno celico ustanovilo še pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa. V njej so delali diplomati ter sodelavci iz različnih sektorjev in služb ministrstva. Po navedbah MZZ je bila njihova glavna naloga prenesti sporočili: “Tu smo, pomagali vam bomo.

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je pomagal številnim Slovencem v domovino. (Foto: STA)

V konzularni celici so sprejemali klice slovenskih državljanov, ki so zaradi vse večjih omejitev v zračnem in cestnem prometu obtičali na različnih koncih sveta. Z evakuacijskimi leti in prevozi so pomagali pri vrnitvi v domovino 674 slovenskim državljanom in 136 tujim državljanov. Skupaj s tistimi, ki so se s pomočjo nasvetov krizne celice vrnili samostojno, se je v Slovenijo vrnilo več kot 2000 slovenskih državljanov, so še sporočili z MZZ.

Rok Krajnc