fbpx

V Nemčiji bo prvič po 2. sv. vojni izšel Hitlerjev “Moj boj”

Vir: EPA

V Nemčiji bo prvič po porazu tretjega rajha mogoče kupiti Moj boj, Hitlerjevo avtorsko delo, v katerem je utemeljil nacistično politično doktrino. Knjiga se bo na knjižnih policah znašla predvidoma sredi januarja, saj so avtorske pravice, ki jih je imela v lasti bavarska vlada, potekle 31. decembra prejšnjega leta. 

Napovedan izid knjige je marsikomu privzdignil obrv, saj je bila nacistična ikonografija z zakonom prepovedana – prepovedan pa je bil tudi ponatis dela Moj boj, ki se ga je dalo dobit samo še v antikvariatih. Strokovnjaki sedaj trdijo, da je ravno bolestnost ideologije razlog, zakaj mora knjiga ponovno iziti. Po mnenju strokovnjakov, ki so odgovorni za izid knjige, se je potrebno z nestrpnimi argumenti kritično soočiti, saj bodo le tako zmanjšali njihovo učinkovitost.

Ponatis, a s kritičnimi opombami
Knjiga, ki je v svojem bistvu antisemitski manifest, bo opremljena z opombami, ki bodo prispevale k drastičnemu zmanjšanju privlačnosti knjige. “Knjigi je potrebno odvzeti privlačnost in pokazati resnico,” so dejali predstavniki münchenskega inštituta za sodobno zgodovino, ki bo knjigo tudi izdal.

Knjiga bo v knjigarnah stala okrog 54 evrov, preko spleta je ne bo mogoče kupiti, poroča BBC.

Ž. K.