fbpx

V Nemčiji bodo po zaostreni zakonodaji pridržali džihadiste, ki ogrožajo varnost

Fotografija je simbolična Foto: STA

Nemčiji je dovolj terorističnih napadov. Protiteroristična zakonodaja predvideva, da bodo lahko za 18 mesecev priprli džihadiste, ki bodo predstavljali grožnjo za javno varnost. Po priporu jih bodo vrnili v njihovo domovino.

Ukrepi vključujejo tudi uvedbo elektronskih naprav, s katerimi naj bi izboljšali nadzor nad domnevnimi teroristi, ki prebivajo v Nemčiji. O predlogu bo nemški pravodsodni minister Heiko Mass razpravljal z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierom, ki je že pred tem predstavil vladne načrte za prenovo varnostnega aparata države.

Srečanje bo namenjeno pogovoru o nadaljnjih ukrepih po terorističnem napadu na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je decembra lani umrlo 12 ljudi, okoli 50 je bilo ranjenih. Domnevni napadalec, 24-letni Tunizijec Anis Amri, ki je bil povezan s skrajno skupino Islamska država, bi moral biti deportiran v domovino. Amrija, ki je imel 14 različnih identitet, so nadzorovale tudi zvezne varnostne oblasti, a so nadzor opustile.

Po načrtu protiteroristične zakonodaje bodo lahko  v Nemčiji za 18 mesecev priprli džihadiste, ki bodo predstavljali grožnjo za javno varnost. Po priporu naj bi sledila vrnitev v njihovo domovino.

B. J., STA