fbpx

V Nemčiji zaradi bombe velikanke evakuirali celo mesto

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Nemške oblasti so se danes namenile nevtralizirati letalsko bombo iz druge svetovne vojne v središču Augsburga, zaradi česar je moralo domove na božični dan zapustiti približno 54 tisoč prebivalcev tega bavarskega mesta. Gre za eno največjih preventivnih evakuacij v zgodovini Nemčije zaradi ostankov vojne.

Demontiranje bombe se je začelo okoli 15. ure in je trajalo nekaj manj kot štiri ure. Tako lokalna policija kot župan Kurt Gribl sta prebivalce pozvala k potrpežljivosti, nekaj pred 19. uro pa je policija preko Twitterja vendarle sporočila, da je bila nevtralizacija bombe uspešna. “Vesela novica za božič,” je zapisala augsburška policija.

1,8 tone težko bombo, ki je imela več vžigalnikov, ki jih je bilo treba odstraniti, sta nevtralizirala dva deminerja. Britansko letalsko bombo so sicer odkrili na gradbišču v središču mesta v torek.

Policija je prebivalcem naročila, da morajo označeno področje zapustiti do 10. ure. Približno 900 policistov in več sto gasilcev je nato preverjalo, če se v kakšnem stanovanju v razdalji 1,5 kilometra od bombe še zadržujejo ljudje.

Šlo je za največjo evakuacijo do sedaj
Britansko letalsko bombo, težko kar 1,8 tone, so odkrili na gradbišču v središču mesta v torek. V tretjem največjem bavarskem mestu je bilo dopoldne mirno, saj je očitno večina prebivalcev preventivno zapustila mesto že v soboto.

Foto: epa

Foto: epa.

V Nemčiji pogosto najdejo neeksplodirane bombe iz druge svetovne vojne, ki lahko še vedno predstavljajo resno nevarnost. Veliko lokalnih oblasti ima celo ekipe, ki načrtno iščejo tovrstne bombe, da jih lahko nato nevtralizirajo.

Kot so poročali nekateri mediji, gre v Augsburgu za največjo evakuacijo od druge svetovne vojne. Doslej so največjo tovrstno evakuacijo organizirali leta 2011 v Koblenzu. Takrat je moralo domove zapustiti približno 45 tisoč prebivalcev mesta.

Miha Pirih, STA