V Nemčiji vlamlja v hiše organizirana kriminalna mreža vlomilcev iz Bosne

Foto: iStock

V mestu Berghofen, v predmestju Dortmunda, življenje poteka zelo umirjeno. Stanovanjska soseska z idiličnimi hišicami, v neposredni bližini pa jezero z manjšim pristaniščem ter več restavracijami in kavarnami. Ko so pri vlomu v eno izmed teh idiličnih hiš ujeli vlomilca, se policiji niti sanjalo ni, kako veliko odkritje jih čaka. 

Luč v hiši je bila ugasnjena, zato je vlomilec, po rodu iz Bosne, predvideval, da ni nikogar doma. A se je motil. Zasačili so ga in poklicali policijo. ”S to aretacijo se je naše delo šele pričelo,” je povedal Roland Brüss, vodja preiskovalne komisije. V telefonu aretiranega so našli več telefonskih številk in imen, ki so bili podlaga za nadaljno preiskavo.

Kmalu je postalo jasno, da aretirani Bosanec ni bil osamljen primer vlomilca, pač pa je pripadal kriminalni skupini Bosancev, ki so bili  aktivni predvsem v zveznih deželah Severno Porenje – Vestfalija in Spodnja Saška.

Samo v letu 2015 se je delež vlomov povečal za 18 odstotkov. V Severnem Porenju – Vestfaliji se je v enem letu zgodilo kar 62.262 vlomov, za njih pa so večinoma odgovorne tolpe iz jugovzhodne in vzhodne Evrope, predvsem iz Gruzije.

Skrivni znaki, dogovori in sestanki
S preiskavo, ki jo je sprožil aretirani Bosanec, so odkrili pravi klan bosanskih kriminalcev. Ko se stemni, hodijo po naseljih in izbirajo tarče. Ogledujejo si hiše in preučujejo, kje so stanovalci doma in kje jih ni. Njihove tarče so predvsem novejše, lepše zgradbe z višjimi najemninami.

Preiskovalci so ugotovili, da so vlomilci med pogovori uporabljali skrivne znake, nato pa se so dobivali na sestankih, kjer so naredili načrte za prihodnje vlome. Zanimivo je bilo, da večina članov ni živela v mestih, po katerih so vlamljali. Po dolgi preiskavi je policistom uspelo, februarja so aretirali 13 vlomilcev, ki je odgovornih za kar 250 vlomov na tem območju. Kot še poroča Die Welt, jih čaka od tri do pet let zapora.

M. G.

 • Veritas

  Vse to je posledica psihološkega momenta, ki ga je lepo opisal že
  Moliere v svojem znamenitem delu Tartuffe. Torej v čem je point –
  TARTUFFOVSKI KOMPLEKS: doma imaš tisoče brezposelnih, tisoče
  brezdomcev… ko pride na vprašanje migrantov se plošča obrne… dajmo
  jim službe, dajmo jim zastonj subvenicionirana stanovanja, dajmo jih
  integrirat…

  Skupaj se prilepi še lažni večvrednostni KVAZI
  HUMANITARNI KOMPLEKS in lažen KVAZI OBČUTEK KRIVDE. In recept za totalen
  polom, devastacijo in razgradnjo družbenih dosežkov, civilizacijskih
  norm zahoda, je popoln!!!!!!!!!!!!!!!!!!!898989

 • Franc Šink

  Lisica nikoli ne mori kokoši tam kjer ima gnezdo!

 • Janez

  Bosno moja ,divja mila.

 • Unikatna

  Oh, kakšni zapor!! Po zaporu vsi via in Bosna!!

 • tarantela

  Bedake (Nemce) je treba k pameti spravit, če ne gre drugače, tako bo zagotovo šlo!

 • avtohtoni neandartalec

  So morali imeti pa všite globoke žepe, in na hrbtih nosili ogromne koše polne bele tehnike in bižuterije, mogoče so jih zamenjali s sodnimi izvršitelji in izterjevalci.

 • xtc

  Zopet pravoslavci in muslič;kdo pa drug dela še s*************

 • tramal

  Zgleda da je bila prekratka vojna v bosni saj je še ogromno kradljivcev ostalo,da delajo svinjarije v evropi.

  • dr Janez Sveti

   Ja. Prej v Evropi niso poznali ne vlomov, ne umorov in ne ropov. Tudi teroristov ni bilo.
   Dr Janez Sveti Evropski raj

   • tramal

    Seveda so morili in kradli srbi in muslimani že pedeset let prej po nemčiji in evropi,samo da jih je nekaj manj po balkanski vojni.

    • dr Janez Sveti

     A ti resno misliš, da si zato, ker si rojen Slovenec (predvidevam), bolj pameten in sposoben, ter kulturen? Samo zato, ker si se rodil tukaj?
     Dr Janez Sveti vesoljc

     • tramal

      Seveda sem bolj pameten kot vsi srbi in osemdeset procentov slovencev ki voli komuniste.A ni to očitno.Tebi ne ker si med tistimi osemdesetimi odstotki slovencev.

     • dr Janez Sveti

      Kako naj odgovorim na tako močan, argumentiran odgovor?
      Dr Janez Sveti bogat genij

 • dr Janez Sveti

  A Nemcem je to postalo jasno šele zdaj? Jaz vem kako so se prodajale informacije o alarmih, sefih in ostalem že pred več desetletji.Snažilke so živele razkošno od informacij, saj so dobile procente. Posel kot posel. A mislite, da varnostniki informacij ne prodajajo?
  Dr Janez Sveti Glavca

 • Martin Herman

  Bivanja ljubljanskih vlomilcev, so po nekem “naključju” predvsem na področjih naselij (sledijo si po številčnosti “zaposlenih” v tej “raboti”): Rakova Jelša, Vić, Šiška, Tomaćevo in Fužine. Dostikrat pa tudi kje drugje, odvisno od dodelitve neprofitnega ali stanovanja za “socialno ogrožene”. Je bilo komu od komentatorjev že kdaj vlomljeno v njegovo domovanje, ukradeno kolo/avto,..? Je bil morebitni storilec kdaj najden ali pa po nekem čudežu, celo obsojen na zaporno in ne pogojno kazen?

 • tomven

  I ja BIH u Europu!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!