fbpx

V Nemčiji vlamlja v hiše organizirana kriminalna mreža vlomilcev iz Bosne

Foto: iStock

V mestu Berghofen, v predmestju Dortmunda, življenje poteka zelo umirjeno. Stanovanjska soseska z idiličnimi hišicami, v neposredni bližini pa jezero z manjšim pristaniščem ter več restavracijami in kavarnami. Ko so pri vlomu v eno izmed teh idiličnih hiš ujeli vlomilca, se policiji niti sanjalo ni, kako veliko odkritje jih čaka. 

Luč v hiši je bila ugasnjena, zato je vlomilec, po rodu iz Bosne, predvideval, da ni nikogar doma. A se je motil. Zasačili so ga in poklicali policijo. ”S to aretacijo se je naše delo šele pričelo,” je povedal Roland Brüss, vodja preiskovalne komisije. V telefonu aretiranega so našli več telefonskih številk in imen, ki so bili podlaga za nadaljno preiskavo.

Kmalu je postalo jasno, da aretirani Bosanec ni bil osamljen primer vlomilca, pač pa je pripadal kriminalni skupini Bosancev, ki so bili  aktivni predvsem v zveznih deželah Severno Porenje – Vestfalija in Spodnja Saška.

Samo v letu 2015 se je delež vlomov povečal za 18 odstotkov. V Severnem Porenju – Vestfaliji se je v enem letu zgodilo kar 62.262 vlomov, za njih pa so večinoma odgovorne tolpe iz jugovzhodne in vzhodne Evrope, predvsem iz Gruzije.

Skrivni znaki, dogovori in sestanki
S preiskavo, ki jo je sprožil aretirani Bosanec, so odkrili pravi klan bosanskih kriminalcev. Ko se stemni, hodijo po naseljih in izbirajo tarče. Ogledujejo si hiše in preučujejo, kje so stanovalci doma in kje jih ni. Njihove tarče so predvsem novejše, lepše zgradbe z višjimi najemninami.

Preiskovalci so ugotovili, da so vlomilci med pogovori uporabljali skrivne znake, nato pa se so dobivali na sestankih, kjer so naredili načrte za prihodnje vlome. Zanimivo je bilo, da večina članov ni živela v mestih, po katerih so vlamljali. Po dolgi preiskavi je policistom uspelo, februarja so aretirali 13 vlomilcev, ki je odgovornih za kar 250 vlomov na tem območju. Kot še poroča Die Welt, jih čaka od tri do pet let zapora.

M. G.