fbpx

V Nemčiji džihadistične ženske radikalizirajo naslednjo generacijo muslimanske mladine

Foto: epa

Nemška obveščevalna služba je opozorila na vse več ekstremističnih islamskih žensk, ki prevzemajo salafistično sceno, saj njihovi možje zapuščajo domove ali pa so v zaporu, one pa prevzamejo v svoje roke radikalizacijo naslednje generacije mladih džihadistov.

Agencija za varstvo ustave v Severnem Porenju – Vestfaliji trdi, da ženske vse pogosteje podlegajo ekstremnemu islamizmu. Vodja regionalne podružnice omenjene agencije Burkhard Freier je dejal, da so ženske postale zelo pomembne v tej verigi in da imajo pod nadzorom vsaj 40 radikaliziranih žensk z njihovega področja. “Moški so spoznali, da se ženske lahko veliko bolje povezujejo, zato so zmožne mnogo bolje povezovati skupaj to sceno in jo ohranjati pri življenju,” je prepričan.

Po njegovem mnenju obstaja resnična nevarnost, da ženske ustvarijo slafistične skupnosti, v katerih matere spodbujajo ekstremizem in svoje otroke vzgajajo kot mlade džihadiste v vzporedni družbi. “To dela salafizem družinski, začenja se ustvarjati nekaj, kar je veliko težje likvidirati, in sicer salafistično družbo.” Razkril je še: “Vsak džihadistični teroristi, ki smo ga v zadnjih letih srečali v Evropi, je prišel s salafistične scene.”

Vse več mladih salafistov fantazira o nasilju
“Vse več mladih salafistov fantazira o nasilju,” je dejal Freier. Izkazalo se je, da je vedno več žensk – in to mladih – vključenih v salafistične ekstremne skupine, kot je zagovornica švicarske Burque Nora Illi, ki je bila pred kratkim aretirana na Dunaju, medtem ko je protestirala proti avstrijski prepovedi burke. Še en podoben primer je nemška muslimanska najstnica Linda Wenzel, ki je odšla na Bližnji vzhod in se pridružila Islamski državi. Zdaj pa se 16-letnica sooča s smrtno kaznijo, potem ko so jo ujele sile, ki so osvobodile ozemlje izpod terorističnega nadzora.

M. S.