V Nemčiji hočejo nazaj v normalnost: Ker ni bilo proticepilne propagande, se soočajo s pravim navalom ljudi, ki želijo biti cepljeni!

Foto: epa

Čeprav je jasno, da je precepljenost edina, ki nas lahko vrne v čase pred epidemijo, sta proticepilna propaganda medijev in družabna omrežja s širjenjem lažnih novic, marsikje (tudi pri nas seveda) naredila svoje. Primer Nemčije predstavlja dober primer, kako je, če nepotrebnega zavajanja glede tematike, ki je izjemnega pomena, ni. Poročajo namreč o kaosu, ki je nastal na račun velike želje državljanov po cepljenju.

S tem, ko Nemci hodijo povsem nenapovedani na cepilna mesta, izvajajo svojevrsten pritisk. Je pa iz tega več kot očitno mogoče razbrati, da si državljani želijo vrnitev v čase, ko je bilo življenje takšno kot pred epidemijo.

Frustracija narašča
Nemci iz obupa nad koronavirusom postajajo vse bolj agresivni, so v sredo izpostavili zdravniki in dodali, da opažajo, da je njihova frustracija po šestmesečni zapori še večja, čeprav stopnja okužbe postopoma upada. “Pritisk na cepilne centre in na ordinacije družinskih zdravnikov se povečuje. Državljani, ki se želijo cepiti, postajajo vse bolj zahtevni,” je dejala Anke Richter-Scheer, namestnica vodje nemškega združenja zdravnikov primarne zdravstvene oskrbe za medijsko skupino Funke.

Foto: epa

Ker se v državi prednostno cepljenje razširja za vedno več skupin, je mnogim bedno manj jasno, zakaj morajo še naprej čakati in zakaj so v vrsti za nekaterimi svojimi rojaki, je še zatrdila Richter-Scheerjeva. Zdravnica pravi, da ljudje na cepilna mesta prihajajo brez predhodnega klica in poskušajo na vsak način dobiti cepivo, čeprav še sploh niso prišli na vrsto za cepljenje. Splošno razpoloženje tako postaja vedno bolj agresivno.

Nekateri od njih zahtevajo drugi odmerek cepiva pred predvidenim datumom ali prezgodaj, da se lahko odpravijo na načrtovane počitnice ali izkoristijo nekatere ugodnosti, na primer nakupovanje brez obveznega PCR testa. Starejši bolniki, katerim je bilo dodeljeno cepivo AstraZeneca, so pričeli iskati cepiva drugih proizvajalcev. Po precej počasnem začetku kampanje cepljenja so Nemci le to pospešili in sedaj je že kar tretjina prebivalstva prejela prvi odmerek cepiva, približno 10 odstotkov državljanov pa je dobilo oba odmerka, poroča Večernji List. Nemčija je kampanjo pričela s cepljenjem najstarejših državljanov in jo postopoma razširila na mlajše skupine in druge prednostne poklice, kot so učitelji, novinarji in tisti, ki delajo v okolju s številnimi sodelavci.

Številne nemške dežele, vključno z glavnim mestom Berlinom, so v torek sporočile, da nameravajo v prihodnjih dneh olajšati omejevalne ukrepe, saj število novih okužb v državi upada. V sredo so v Nemčiji zabeležili 14.909 novih primerov okužbe s covidom, kar skupaj nanese 3.548.285 zabeleženih primerov okužbe, število umrlih pa se je povečalo za 268 in sedaj znaša 85.380.

V Sloveniji smo bili lahko priča intenzivni proticepilni kampanji, kar je seveda imelo svoje posledice. Iz tega razloga je bila nujno potrebno 11-dnevno zaprtje države, da se je trend naraščanja okužb umiril. Ker pa ima vse skupaj tudi gospodarske posledice, je dejstvo, da je bila cena visoka. Še posebej, ko je govora o izgubljenih življenjih, saj je prav vsako neprecenljive vrednosti.

Nina Žoher