fbpx

V Nemčiji in Avstriji deluje več kot 6 tisoč Erdoganovih vohunov, ki razširjajo prepričanje turškega diktatorja

Foto: Twitter

Odnosi med Nemčijo in Turčijo so že dalj časa zelo napeti. Zdaj je v javnost prišla novica, da ima turška vojaška agencija (MIT), ki ima nadzor nad početjem Turkov v državi in tudi na nemško ministrstvo, več kot 6 tisoč privržencev turškega sultana Erdogana, ki “želi v Nemčiji ustvariti Turčijo”. 

Po poročanju nemških medijev ima turška vojaška agencija (MIT) več kot 6 tisoč operativcev v Nemčiji, ki se lahko širijo tudi v sosednjo Avstrijo in med turško diasporo razširjajo ideje turškega diktatorja Erdogana in prežijo nad njegovimi nasprotniki, kar ogroža Evropo.

Turški obveščevalci že vplivajo na Nemčijo, vpliv se širi tudi na sosednjo alpsko državo
Kronen Zeitung poroča, da je MIT Erdoganu omogočil, da tesno povezuje turško skupnost v Nemčiji. MIT od nemškega ministra za notranje zadeve Thomasa de Maiziere-ja tudi želi, naj ukrepa proti podpornikom Imama Fethullaha Gülena, ki je na listi najbolj iskanih teroristov.

Erich Schmidt-Eenboom, nemški strokovnjak za obveščevalne agencije v Nemčiji, je dejal, da so v Nemčiji vedno tolerirali dejavnosti turške tajne službe MIT. Na to se je s komentarjem odzval Christian Ströbele iz zelene stranke, ki je dejal, da morajo nemški domači obveščevalci, nemška policija in drugi organi ponovno preučiti svoj odnos s turško t. i. vohunsko agencijo. Ströbele je ob poletju obljubil, da bo v nemški parlament poslal formalne zahteve. “Zadevo bom uvrstil na dnevni red nadzornega sveta, takoj po praznikih,” je dejal.

V sosednji Avstriji obstaja tudi zaskrbljenost, da lahko MIT vpliva na dejanja Turkov v tej državi. Peter Pilz iz avstrijske zelene stranke tako predlaga, naj ugotovijo, ali se doseg MIT-a širi v njihovo alpsko državo. Zatrjuje, da se je MIT že približal avstrijski vladi, rešitev težave pa vidi v tem, da vsi operativci MIT-a, ki delujejo v Avstriji, zapustijo državo, na voljo jim naj dajo 48 ur ali pa jih aretirajo.

D. Š.