fbpx

V Nemčiji množični hekerski vdori: so na delu zopet Rusi?

Foto: Twitter

Hekerski vdori niso nič kaj prijetni za uporabnike internetnih storitev in ta neprijetna situacija je doletela tudi skoraj milijon gospodinjstev v Nemčiji. Skoraj 900 tisoč strank, ki uporabljajo določen model usmerjevalnika, se od nedelje popoldne s težavami povezuje z internetom ali pa ima motnje v povezavi.

V glavnem telekomunikacijskem podjetju Deutsche Telekom menijo, da nekdo vpliva na usmerjevalnike od zunaj. Na napravo je naložen program, ki preprečuje usmerjevalniku povezovanje na omrežje podjetja. Niso pa izdali, za kateri model usmerjevalnika gre.

Prav tako so potrdili, da so inženirji in njihovi kolegi iz podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo usmerjevalnikov, celo noč iskali rešitev. Uporabnikom je bilo svetovano, da se odklopijo z omrežja.

Stalna tarča hekerskih vdorov
Nemčija je že nekako vajena kibernetskih napadov. V zadnjih letih jih je bilo kar nekaj. Septembra so številne politične stranke dobile elektronska sporočila, domnevno iz prostorov Nata, a se je izkazalo, da vsebujejo spletno povezavo z vohunskim programom. Lansko leto so hekerji napadli nemški parlament, oblasti pa so za to obtožile Rusijo.

Imamo hekerje tudi v Sloveniji?
Jeseni 2015 je nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) praznoval dvajset let delovanja. Okrogle obletnice so vedno nekaj posebnega in vredne obeležitve. Nastal je dokumentarni film o hekerjih, na podlagi materiala iz arhivov SI-CERT. Prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji skozi štiri zgodbe. Te opisujejo konkretne dogodke in preko pričevanj kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežij in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Brez ovinkarjenj hekerji povedo svojo zgodbo.

 

B. P., STA