fbpx

V Nemčiji obsežna kriminalistična akcija: Osumljene skrajno islamistične skupine, ki so državno covid pomoč izkoriščale za financiranje terorizma

Foto: epa

Približno milijon evrov pomoči, namenjene podjetjem za sanacijo posledic pandemije, bi lahko bilo končalo v žepih skrajnih islamistov, poročajo nemški mediji in se sklicujejo na vire v berlinski policiji, ki so odprli več kot 100 primerov preiskovanja goljufij.

Nemški časnik Welt am Sonntag je poročal o zlorabi pomoči zaradi koronavirusa za financiranje terorističnih dejavnosti. “V posameznih primerih obstaja sum neposrednega financiranja terorizma,” je za časnik povedal vir iz berlinskih organov pregona.

V poročilu piše, da organi pregona v nemški prestolnici trenutno izvajajo več kot 100 preiskav morebitne zlorabe pomoči za koronavirus za financiranje terorizma. Tarča preiskave je približno 60 posameznikov, pa tudi mošej in drugih muslimanskih združenj.

Za teroristične namene naj bi zlorabili okoli milijon evrov
Zaradi goljufije lahko storilci pričakujejo dolge zaporne kazni, ki se v najtežjih primerih gibljejo od petih do deset let za rešetkami. Sredstva so bila prvotno namenjena podpori podjetjem, ki se borijo s pandemijo, in ni bilo takoj jasno, kako je denar prišel v roke islamističnih skupin. Zlorabljena sredstva naj bi po ocenah znašala približno milijon evrov, policija pa je med preiskavami zasegla približno 250 tisoč evrov. V vsaj treh primerih so bila z goljufijo pridobljena sredstva uporabljena za neposredno podporo terorističnim skupinam, ki delujejo na Bližnjem vzhodu.

Osumljena skrajna islamistična skupina iz Berlina
Med osumljenimi prejemniki državne pomoči so tudi člani nedavno prepovedane skrajne islamistične skupine Jama’atu Berlin. Skupina je bila tarča med obsežno akcijo berlinske policije konec februarja, v njej pa je sodelovalo približno 850 policistov, ki so vdrli v domove članov skupine in druge posesti. Skupina je po spletu aktivno širila salafistično ideologijo in bila še posebej sovražna do Judov.

Aleš Ernecl