fbpx

V Nemčiji obsodili novinarja, ker je kritiziral nacionalsocialistično in islamsko ideologijo ter opozoril na pakt med njima

Foto: Facebook/Printscreen

Saj ni res, pa je. V Nemčiji so na šestmesečno pogojno zaporno kazen obsodili novinarja, ker je na družbenem omrežju Facebook poleg slike, kjer se rokujeta eden izmed višjih predstavnikov nacionalsocializma in mufti Amin al-Husseini, opozoril na zgodovinski pakt med islamom in nacizmom.

Novinarja Michaela Stürzenbergerja so kaznovali zato, ker je kritiziral islam in nacionalsocializem ter opozoril na totalitarne vidike obeh ideologij. Očitali so mu, da ljudje njegovo objavo težko razumejo v zgodovinskem kontekstu, saj naj bi preveč blatil islam oziroma vero.

Foto: Printscreen

Stürzenber je prek Skypa opozoril na zgodovinsko izjavo Winstona Churchilla, ki je dejal, da je bil Mein Kampf Hitlerjev koran in dodal, da se je slednji zavedal, kako nevarna sta nacionalsocializem in islam. “Na Facebooku sem zapisal, da to sodelovanje predstavlja dejstvo in poleg tega pripel sliko rokovanja. Naravnost neverjetno je, da kot novinar ne smem pokazati ljudem, kaj se je v preteklosti dejansko dogajalo.”

Sodnica mu je dala vedeti, da ima vso moč v svojih rokah
Poleg tega je povedal, da je na sojenju sodnica pokazala, da ima moč v svojih rokah, saj so vse navzoče v dvorani podrobno pregledali, njemu pa so želeli celo preprečiti, da bi pri sebi imel kemični svinčnik in ga tako obravnavali kot terorista, ki je zagrešil teroristični napad. Stürzenber se je zahtevi uprl in dejal, da pisalo potrebuje glede na to, da ga čaka soočanje z obtožbami. “Glede na to, da sem pred sojenjem na družbenem omrežju Facebook zapisal, da se lahko sojenja udeleži vsakdo, ki ga sojenje zanima, saj gre za javno sojenje, predvidevam, da je na ta način sodnica želela pokazati, da ima moč v svojih rokah in da lahko kriminalizira kogarkoli. Možno pa je, da so se celo bali, da bi kdo posnel potek sojenja.”

Stürzenber je ob koncu še povedal, da se bo na izrečeno kazen pritožil in pri tem uporabil vsa možna sredstva ter dodal, da bo govoril resnico vse dokler bo živ.

N. Ž.