fbpx

V Nemčiji odpirajo trgovine, rahljajo omejitve glede kontaktov: Angela Merkel opozarja: “Paziti moramo, da nam stvari ne uidejo izpod nadzora!”

Foto: epa

Zvezna Vlada Nemčije in zvezne dežele so se po poročanju nemškega Das Bild na “kriznem vrhu” dogovorile o pravilih ravnanja glede epidemije koronavirusa, ki veljajo od sedaj naprej. Ponovno se tako odpirajo trgovine in gostinski lokali, omejitve glede kontaktov se rahljajo, člani dveh gospodinjstev namreč od sedaj naprej lahko družijo skupaj. Kljub temu, da so napovedali, da se bo v drugi polovici maja pričelo tudi prvenstvo  v nogometu na zvezni ravni, politiki opozarjajo, da nevarnost še zdaleč ni mimo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki nemških zveznih dežel so se po skoraj petih urah razprave v sredo odločili za umiritev omejitev v šolah, trgovinah in športnih objektih in ob enem poudarili, da bodo veljala stroga pravila glede higiene in držanja primerne razdalje. “Številke, o katerih nam nekaj dni poroča Inštitut Robert Koch, so zelo razveseljujoče (…). “

Merklova je poudarila, da je mogoče reči, da je minila prva faza pandemije novega koronavirusa in ob tem dodala, da se je potrebno zavedati, da smo še vedno na začetku pandemije. Načeloma do 5. junija bodo veljale omejitve stikov z drugimi. Po novem se bodo lahko na prostem družili tudi po več članov dveh različnih gospodinjstev, je zatrdila kanclerka.

Rahljajo se ukrepi

Vnovič se bodo lahko odprle trgovine večje od 800 kvadratnih metrov, pri čemer bo obvezno ohranjanje primerne distance in nošenje zaščitnih mask. Dovoljeni pa bodo tudi obiski domov za ostarele. Na zveznih deželah pa bo odločanje o postopnem odprtju gostinskih lokalov, restavracij, vrtcev in šol.

Foto: epa

Ob enem pa Merklova opozarja, da če bo v mestu ali na posameznem območju prišlo preko 50 novih okužb na 100 tisoč prebivalcev, se bodo omejitve poostrile na raven, kot so bile pred 20. aprilom in to vse dokler število novih okužb vsaj sedem dni ne bo pod 50. Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder poudarja, da skrb ostaja. “Kadar koli lahko pride do spremembe” je dejal in dodal, da bo tako dokler ne bo zdravila. “Paziti moramo, da nam stvari ne uidejo izpod nadzora,” poudarja kanclerka.

Hana Murn