V Nemčiji poostrili nadzor nad tujci

Foto: epa

V Nemčiji bodo od današnjega dne naprej podrobno preverjali tudi begunce iz Sirije, Iraka in Eritreje. Po ohlapnih postopkih v zadnjih mesecih zdaj le-te zaostrujejo, njihove prošnje za azil pa bodo znova obravnavali individualno.

Informacije o ostrejših postopkih pregledov in obravnave beguncev oziroma migrantov so v četrtek potrdili na nemškem zveznem uradu za migracije in begunce BAMF, potem ko je o tem poročal časnik Bild.

Oblasti se torej po dobrem letu dni vračajo k sicer običajno praksi, ki vključuje temeljito preverjanje njihovega izvora in ozadja, osebnih podatkov in izobrazbe, načina prihoda v Nemčijo in druge podrobnosti, navaja STA po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Priporočamo v branje: “Stop migrantom brez dokumentov”

Ostrejši ukrepi zaradi laganja migrantov, da so Sirci
Vzrok za korak, ki so ga decembra sprejeli notranji ministri Nemčije in zveznih dežel, je predvsem varnostni problem. Mnogi prosilci za azil namreč navajajo napačne podatke in lažejo, da so Sirci, zato da bi upravičili svoj status begunca. Po poročanju dpa so se varnostne zahteve v Nemčiji okrepile predvsem po terorističnih napadih v Parizu, zato je potrebno identiteto vsakogar, ki vstopi v državo, temeljito preučiti.

Vladajoča nemška Krščanska socialdemokratska stranka (CSU) je sicer pretekli teden razburila nemško javnost, ko je predlagala zaostritev azilnih postopkov. Predlagajo, da bi bil vstop v Nemčijo v prihodnje mogoč le, “če lahko oseba predloži veljavne dokumente“. Vse, ki tega ne storijo, bi zavrnili že na meji oziroma jim meje sploh ne bi dovolili prestopiti. “Pridobitev nadomestnih dokumentov lahko konec koncev poteka tudi v naših varnih sosednjih državah,” poudarja CSU v predlogu sklepov.

Levica protestira, kaj pa to pomeni za Slovenijo?
V nemški opozicijski levici potezo nemških oblasti sicer kritizirajo in opozarjajo, da bo individualna obravnava vseh prosilcev za azil čakajočo vrsto prošenj, ki je sicer že sedaj predolga, še podaljšalo. Uradnikom naj bi se nabralo že kar 360.000 prošenj, ki jih nimajo časa “počistiti”, piše nemški Deutsche Welle.

Nemci zaostrujejo postopke sprejema beguncev, Avstrijci so že zavrnili tiste s ponarejenimi dokumenti, ki so nato začasno ostali v Sloveniji. Na drugi strani pa jih Hrvaška ne želi sprejeti nazaj na svoje ozemlje, od koder so vstopili v Slovenijo. Kaj vse te spremembe, ki jih sprejemata Avstrija in Nemčija, pomenijo za Slovenijo, pa zaenkrat še ni povsem jasno.

A. D.