fbpx

V Nemčiji prijeli vodjo nemških skrajnih islamistov in štiri druge vpletene moške

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Nemški mediji poročajo, da so nemške varnostne službe aretirale pet moških, ki so osumljeni rekrutiranja mladih muslimanov v vrste teroristične skupine Islamska država. Pri iskanju potencialnih borcev so bili najbolj aktivni v zveznih deželah Spodnja Saška in Severno Porenje- Vestfalija. 

Po dolgo trajajočih preiskavah je nemškemu državnemu tožilstvu uspel preboj na področju boja proti radikalnemu islamu v Nemčiji.

Pet moških so oblasti aretirale danes v zgodnjih jutranjih urah, ker naj bi rekrutirali borce, da bi se borili za kontroverzno teroristično skupino Islamska država. Prav tako pa so tudi osumljeni podpiranja te teroristične organizacije.

Aretirana osrednja oseba nemških islamistov
Med aretiranimi naj bi bil tudi 32-letni Iračan Abu Vala, ki je poznan kot “pridigar brez obraza”. Njegovo pravo ime naj bi bilo na podlagi podatkov s katerimi razpolagajo nemški mediji Süddeutsche Zeitung (SZ), NDR in WDR Ahmad Abdelaziz. Oblasti so ga že pred leti označile kot osrednjo osebo med nemškimi islamisti.

Foto: epa

Foto: epa

Proti Valaju in njegovim pomočnikom je državno tožilstvo že jeseni lani sprožilo preiskavo. Poleg tega, da naj bi rekrutirali mlade muslimane med borce Islamske države, naj bi poskrbeli tudi vse potrebno za organizacijo poti proti Bližnjemu vzhodu.

Odkrili povezavo med obiski seminarjev in odhodi v Sirijo
V okviru preiskave so konec julija obiskali tudi mošejo v Hildesheimu, ki je poznana po tem, da predstavlja eno izmed glavnih lokacij, kjer se zbirajo salafisti. Varnostne službe so na podlagi dolgotrajnega opazovanja prišle do sklepov, da je obiskovanje seminarjev Valaja povezano z odhodi v Sirijo.

Foto: epa

Foto: epa

Prav tako so policijski organi v Porurju aretirali dva pridigarja, ki naj bi bila povezana z navezo salafistov pod vodstvom Abuja Valaja. Tako kot Valaja tudi njega sumijo rekrutiranja novih borcev za Islamsko državo in podpiranja teroristične skupine.

K preboju v preiskavi pripomoglo pričanje nekdanjega borca
Na napredek v preiskavi je na podlagi poročanja nemških medijev vplivalo pričanje enega izmed nekdanjih borcev Islamske države. 22-letni Anil O. je po več mesecih zbežal iz Sirije v Turčijo, nato pa se vrnil nazaj v Nemčijo. Pred prihodom v Nemčijo je v enem izmed intervjujev za turške medije Abuja Valaja označil kot osrednjo osebo Islamske države v Nemčiji.

N. Ž., STA