fbpx

V Nemčiji se vse več strank nagiba k veliki koaliciji

Foto: epa

Vodstvo krščansko demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel se je v nedeljo zvečer po štiriurnih pogovorih soglasno izreklo za nadaljevanje velike koalicije z nemškimi socialdemokrati (SPD), s čimer naj bi po propadu uvodnih pogovorov o oblikovanju jamajške koalicije končali zastoj pri oblikovanju nove nemške vlade.

Kot je po koncu pogovorov vodstva CDU dejal ministrski predsednik nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Daniel Günther, ima CDU trdno namero, da sestavi koalicijsko vlado, ki bo sposobna vladati, in ne manjšinske vlade. Dodal je, da zaenkrat ni znano, kako se bodo morebitni pogovori s SPD končali, a so v stranki optimistični. Svoje strankarske kolege je tudi pozval, naj bodo zadržani glede postavljanja zahtev pred začetkom pogajanj.

Vodja SPD Martin Schulz je potem, ko je njegova stranka na septembrskih parlamentarnih volitvah dobila rekordno nizko podporo, v preteklosti izključil možnost novega oblikovanja velike koalicije, a je v zadnjih dneh omilil svoje stališče.

Vse več zahtev, da se oblikuje velika koalicija
Po propadu uvodnih pogovorov o oblikovanju jamajške koalicije med unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in nemškimi Zelenimi, se je v zadnjih dneh okrepil pritisk tako na SDP kot unijo o oblikovanju nove velike koalicije, kar bi bila že tretja velika koalicija pod vodstvom Merklove, poroča STA. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je v preteklosti že bil na čelu SPD, je medtem v nedeljo dejal, da ponovna velika koalicija ne more biti izhod iz krize.

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v soboto izrekla proti predčasnim volitvam in dejala, da je odgovornost politikov, da delajo v skladu z volilnimi rezultati. “Resnično ne vem, kako se bodo stvari dogajale v prihodnjih dneh, a absolutno dajem prednost temu, da zelo hitro oblikujemo novo vlado,” je dejala v soboto v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska.

Raje velika koalicija kot nove volitve
Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, nekdanji zunanji minister SPD, je dejal, da je proti novim volitvam. Prvi mož nemške krščansko socialne unije CSU Horst Seehofer je za dnevnik Bild am Sonntag prav tako dejal, da bi mu bila ljubša velika koalicija. Nemški predsednik je v torek na pogovore v svoj urad že povabil Merklovo, Seehoferja in Schulza. Že danes se bo Steinmeier sestal z vodji poslanskih skupin nemških Zelenih, CDU/CSU in Levice. Prav tako se bo danes sestalo predsedstvo CDU in vodstvi Zelenih ter SPD.

C. Š.