V Nemčiji so vedeli za 14 identitet napadalca v Berlinu Anisa Amrija

Foto: STA

Predstavnik kriminalistične policije v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, Dieter Schürmann, je razkril, da je berlinski napadalec Anis Amri uporabljal 14 različnih identitet. 24-letnega Tunizijca so ustrelili v Milanu.

Preiskovalci sicer niso našli dokazov za napade, ki bi jih lahko uporabili na sodišču, uporabili pa so vsa pravna sredstva, da bi omejili morebitne grožnje. Anis Amri je v Nemčijo prišel sredi leta 2015. Nemške oblasti so ga označile za potencialnega nasilnega islamskega ekstremista. Amri naj bi iz Nemčije preko Nizozemske pripotoval v Francijo, kjer so ga ujele nadzorne kamere na postaji v Lyonu. Od tam naj bi se prek Chamberyja odpravil v Italijo. Za krajši čas naj bi se ustavil v gorskem mestecu Bardonecchia v bližini Torina, nato pa je z vlakom odpotoval v Milano. Pot je nadaljeval z avtobusom v bližnji Sesto San Giovanni, kjer je bil v streljanju s policijo ubit.

Anis Amri je lani 19. decembra v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu. V napadu je umrlo 12 ljudi, okoli 50 jih je bilo poškodovanih. Nekaj dni kasneje, 23. decembra, je bil ubit v streljanju z italijansko policijo nedaleč od Milana.

B. J., STA