fbpx

V Nemčiji stekla odmevna policijska akcija s katero so stopili na prste tihotapcem z migranti

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Iz Nemčije prihaja novica o tem, da v več nemških deželah poteka policijska akcija proti mednarodni tolpi tihotapcev, ki so po balkanski poti tihotapili migrante, da bi se lahko ti prijavili v Nemčiji.

V štirih zveznih zveznih deželah je bilo izdanih enajst nalogov za preiskavo in sedem nalogov za prijetje. Preiskovalci so po navedbah policije v torek v več zveznih državah ukrepali proti mednarodni tolpi tihotapcev ljudi. 

V okviru akcije so aretirali več osumljencev in preiskali več zgradb v Berlinu, Spodnji Saški, Severnem Porenju-Vestfaliji in Hessnu. Po poročanju časopisa Frankfurter Allgemeine je pri tem aktivno sodelovalo preko 400 pripadnikov zvezne policije. Državno tožilstvo v Kemptna v regiji Allgäu sumi 19 ljudi, starih med 21 in 44 let, da so vsaj od aprila 2019 dalje, po tako imenovani balkanski poti tihotapili ljudi v zameno za velike vsote denarja. V celotno zgodbo naj bi bilo vpletenih 140 azilantov, ki večinoma prihajajo iz Sirije. Domnevni storilci so v najmanj 23 primerih obtoženi tihotapljenja v komercialne namene.

Vodja tolpe vse skupaj opazoval iz varne razdalje
Zvezna policija je tolpo odkrila, ko je avgusta 2019 na avtocesti pri Füssnu blizu meje z Avstrijo aretirala tihotapca voznika. Državno tožilstvo v Kemptnu je skupaj s preiskovalci iz več evropskih držav in Europola uspelo najti in aretirati domnevno vodja tolpe v Avstriji. Po besedah državnega tožilca so tihotapci postopali zelo sistematično in zelo profesionalno. Uporabili so tako imenovane skavte, ki so vozili pred tihotapci in prijavili morebitno policijski nadzor na poti. Migranti so nato mejo pogosto prečkali peš. Vodja tolpe pa je vse skupaj s pomočjo pametnega telefona usklajeval iz varne razdalje.

Foto: epa

Po opravljenih hišnih preiskavah in prijetjih osumljencev v Berlinu, Salzgitterju, Twistringenu pri Bremnu, Osnabrücku, Hammu, Duisburgu, Wuppertalu in Marburgu je bilo zbrano obsežno dokazno gradivo. Med drugim so bili zaseženi telefoni, ki so se uporabljali za nezakonito tihotapljenje migrantov.

Nina Žoher