V New Yorku bodo zaradi pomanjkanja osebja zaprli porodnišnico: Zaradi obveznega cepljenja proti covidu-19 je del zaposlenih podal odpoved

Datum:

Splošna bolnišnica okrožja Lewis v New Yorku je naznanila, da bo začasno zaprla svojo porodnišnico, potem ko je nekaj tednov pred uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 podalo odpoved več medicinskih sester. Porodnišnica bo prenehala s porodi 25. septembra, kar je dva dni pred rokom, do katerega morajo vsi zdravstveni delavci zvezne države New York prejeti prvi odmerek cepiva. 

Kot navajajo, po 24. septembru ne bodo mogli več varno opravljati svoje dejavnosti. Veliko število odpovedi službe jim ne daje druge izbire, kot da ustavijo porode v splošni bolnišnici okrožja Lewis. Obvezo cepljenja v New Yorku za bolnišnice in ustanove za dolgotrajno oskrbo e sredi avgusta naznanil takratni guverner New Yorka Andrew Cuomo. Nova pravila določajo, da morajo vsi zdravstveni delavci do 27. septembra prejeti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, poroča RT

Pozneje so bile odpravljene verske izjeme, ostale pa le izjeme, ki so bile posledice zdravstvenih razlogov. Skupno je 30 bolnišničnih uslužbencev, od tega 21 izmed tistih, ki so delali na področju klinične medicine, po razglasitvi novih pravil podalo odpoved. Eksodus zdravniškega osebja je vplival tudi na porodnišnico, ki jo je zapustilo šest medicinskih sester. Še nadaljnjih sedem zaposlenih, ki skrbijo za porodniški oddelek in negovalni oddelek za novorojenčke, pa naj bi bilo še vedno “neodločenih”, glede svojega obstanka v tej ustanovi.

V splošnem se bolnišnica ponaša s 73-odstotno precepljenostjo. Doslej je bilo cepljenih 464 uslužbencev. Po naznanitvi novih pravil se je za cepljenje sicer odločilo še 30 drugih oseb. Trije zaposleni so pridobili zdravstveno utemeljeno opravičilo za izostanek od cepljenja, 12 zaposlenih pa si takšno še prizadeva pridobiti. Vendar pa se velik del bolnišničnega osebja – 165 ljudi, za takšno potezo še ni odločilo. Ob tem pa ostaja nejasno, kdaj se bodo za cepljenje odločili. 

Zaradi potencialnega pomanjkanja zdravstvenega osebja zapiranje grozi tudi drugim oddelkom
Nespoštovanje novih določil bi lahko predstavljalo resne težave še za druge bolnišnične oddelke. Razmere bi celo lahko privedle do zapiranj nekaterih izmed njih. Vse je odvisno od tega, kakšno bo število necepljenih oseb. Porodnišnico se sicer namerava ponovno odpreti s pomočjo državnega ministrstva za zdravje ter preko zaposlitve cepljenega medicinskega osebja, ki naj bi nadomestilo tistega, ki je podal odpoved. Obstaja tudi upanje, da si bodo nekateri delavci, ki so se odločili za odhod, premislili ter se vrnili.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Predsednik sveta depolitizirane RTVS: “Že 20 let se ukvarjam s politiko”

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici se je do...

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: kako bo po novem letu?

S 1. januarjem 2024 se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,...

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...