V Nikaragvi zabeležili več kot 40 oblik mučenja političnih zapornikov

Sorodnik žrtve režima Daniela Ortege. (Foto: AFP)

Zadnjih 5 let se Nikaragva sooča z veliko krizo človekovih pravic, ki se je pričela z 18. aprilom 2018, ko so ljudje na ulicah mirno protestirali proti reformam sistema socialne varnosti. Brutalna represija je bila orodje, ki ga je diktator Daniel Ortega uporabil za obvladovanje tega družbenega nezadovoljstva, pri čemer je umrlo več kot 300 ljudi, več kot 2000 je bilo ranjenih in na stotine samovoljno pridržanih. Različne skupine za človekove pravice so poročale o številnih pričah, ki so bile žrtve mučenja s strani Ortegove represije, zadnje poročilo pa je objavila Nikaragvanska skupina za človekove pravice Nicaragua Nunca Mas (Nikoli več Nikaragve), v katerem komunistični Ortegov režim obtožuje uporabe 40 različnih vrst mučenja na desetine političnih zapornikov, poroča Breitbart.

Kljub intenzivnemu preganjanju in zatiranju s strani države, skupina za človekove pravice Nicaragua Nunca Mas še vedno preiskuje in poroča o zločinih diktatorskega režima Daniela Ortege in njegove žene. Breitbart je poročal o zadnjem njihovem poročilu, ki govori o najmanj 158 političnih žrtvah, ki so pričali kar o 40 različnih mučenja, med katerimi so nekateri izjemno kruti in nečloveški. Ugotavljajo, da je “Ortegov režim zgradil celotno operativno strukturo za mučenje disidentov režima, od leta 2019 pa so komunisti “razvili” svoje metode mučenja, od fizičnega do psihične zlorabe in ostalih krutih načinov mučenja”.

Daniel Ortega je že leta deležen vse večjih kritik zaradi korupcije, avtokratskih nagnjenj in nepotizma, zlasti odkar je njegova žena leta 2017 postala tudi podpredsednica Nikaragve. Njegovi otroci pa so na osrednjih političnih položajih ali vodijo z državo povezane korporacije. Poleg tega je njegovo vladanje vključevalo razgradnjo demokratičnih institucij in procesov, izzivanje migracijske in gospodarske krize. Kmalu so zahteve eskalirale v smeri predčasnih volitev in celo odstopa predsednika Ortege. Ker prepovedani protesti, ustrahovanje in nesorazmerno nasilje nad miroljubnimi protestniki niso imeli pričakovanega odvračilnega učinka, je režim uporabil represijo na druge načine. Najprej se je režim osredotočil na napade na medije in novinarje ter izničil prisotnost neodvisnega tiska v državi, s političnimi disidenti pa je obračunal na številne krute načine.

Diktator Daniel Ortega. (Foto: AFP)

Dokumentirano je, da je režim uporabljal 40 različnih vrst mučenja nad svojimi žrtvami in sicer vse, od spolnega nasilja nad ženskami in moškimi, prisilne golote, skrajnih in nečloveških pogojev pridržanja, pretepanja, groženj s smrtjo, zadušitev, začasnega prisilnega izginotja, opeklin, napeljevanja k samomoru, igre ruske rulete, senzorične preobremenitve, pomanjkanje spanja, prisilnega uživanja mamil, pomanjkanja hrane, zastrupitev, električnih šokov, puljenja nohtov, zavrnitev zdravniške pomoči in simulirane usmrtitve.

Na podlagi pričevanj žrtev poročilo neposredno identificira direktorja nikaragovske policije Francisca Díaza kot glavnega storilca mučenj. Díaz bil zet nikaragovskega diktatorja od leta 2010, ko se je Díazova hči poročila z Ortegovim sinom. Poleg Díaza je v poročilu neposredno vpletenih devet režimskih generalov: Fidel Domínguez, Luis Barrantes, Pedro Argueta, Luis Alberto Pérez, Adolfo Marenco, Juan Valle Valle, Vladimir Cerda Moraga in Ramón Avellán. Vsi so neposredno podrejeni Ortegi in njegovi ženi, ki je tudi podpredsednica.

Tanja Brkić