fbpx

V novoletni poslanici Putin voščil Trumpu in četici drugih voditeljev, ‘pozabil’ pa na Obamo

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je v novoletni izjavi voščil novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ne pa tudi še kratek čas aktualnemu Obami. V svojem novoletnem pozdravu pa je omenil še nekatere druge svetovne voditelje. 

V svoji novoletni izjavi je Vladimir Putin izrazil upanje, da bo Trump prisegel 20. januarja kot ameriški predsednik, ki bo deloval “konstruktivno in pragmatično, ki bo sposoben sprejemati konkretne ukrepe za ponovno vzpostavitev mehanizmov dvostranskega delovanja na različnih področjih in interakcijo na mednarodnem prizorišču dvigniti na povsem novo raven. Večji globalni in regionalni izzivi, s katerimi se  državi soočata v zadnjih letih, potrjujejo, da so odnosi med Rusijo in ZDA pomemben dejavnik pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti v sodobnem svetu,” poroča CNN.

Putin pa je v svojem novoletnem pozdravu izrekel voščilo tudi kraljici Elizabeti II in premierki Theresi May, turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, kitajskemu predsedniku Xiu Jinpingu, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu, nemški kanclerki Angeli Merkel in izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Spomnil se je tudi papeža Frančiška, generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki-Moona, novoizvoljenega generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa in še nekaterih drugih, ‘pozabil’ pa je omeniti Baracka Obamo.

Marjanca Scheicher