fbpx

Na Švedskem zaradi umora 15-letnega sošolca obsojen afriški migrant, ki trdi, da je mladoleten, a mu nihče ne verjame

Foto: iStock

Švedsko sodišče je migranta iz Eritreje, ki trdi, da je star 16 let, obsodilo na sedem let zapora in izgon iz države po prestani zaporni kazni zaradi umora svojega 15-letnega sošolca. Umor se je zgodil februarja, ko je storilec po sporu žrtev zadavil. Kot poroča Voice of Europe, sta bila storilec in umorjeni pred tem prijatelja, po dogodku pa je migrant trdil, da ga je ubil ponesreči. Po umoru je izpraznil njegove žepe, nato pa je fotografiral njegovo truplo. Čeprav je fotografije naslednji dan izbrisal, so jih forenzični strokovnjaki uspeli obnoviti.

Kljub odločitvi sodišča ni zanesljivo, da bo morilec dejansko deportiran
Družina umorjenega je njegovo izginotje prijavila policiji šele dva dni po umoru, njegovo truplo pa so našli 13. februarja, potem ko je eritrejski migrant enemu izmed znancev zaupal, kaj se je zgodilo. Kljub zatrjevanju morilca, da je šlo za nesrečo, so na sodišču številne priče izjavile, da je migrant že v preteklosti grozil, da bo ubil svojega sošolca. Kljub odločitvi sodišča pa deportacija morilca po prestani zaporni kazni še ni zanesljiva. Švedska namreč mnogokrat ne deportira migrantov v Eritrejo, če ti zaprosijo za azil.

Foto: iStock

Zdravniški pregled razkril, da je morilec zanesljivo starejši od 18 let
Migrant je bil tudi zdravniško pregledan in izkazalo se je, da je zanesljivo star 18 let, nekatere priče pa celo navajajo, da je star 21 let. Le dva meseca nazaj je bil na Švedskem zaradi umora z nožem obsojen Afganistanec, ki prav tako trdi, da je bil mladoleten. Voice of Europe še navaja, da naj bi bilo glede na poročilo iz prejšnjega meseca kar 90 odstotkov “mladoletnih” maroških migrantov na Švedskem dejansko polnoletnih.

Rok Krajnc