fbpx

Arabske države najnevarnejše za novinarje, ubitih več kot 700

Foto: iStock

Po Unescovem poročilu je bilo med letoma 2006 in 2014 po svetu ubitih več kot 700 novinarjev, največ v arabskih državah.

Veliko novinarjev vsako leto umre nasilne smrti med poročanjem s kriznih območij. Samo letos od januarja do septembra jih je bilo ubitih več kot 70. “Povprečno vsak peti dan umre novinar zaradi svojega dela,” je po navedbah nemške revije “Der Spiegel” povedal Wolfgang Schulz, član upravnega odbora pri Unescovi komisiji v Hamburgu. 89 odstotkov umrlih novinarjev je delalo za tiskane medije, radijske ali televizijske postaje, 6 odstotkov jih je bilo zaposlenih pri spletnih portalih, 5 odstotkov pa jih je delalo za več medijev.

Arabske države najnevarnejše
Po Unescovem poročilu je bilo med letoma 2013 in 2014 ubitih 178 novinarjev, od tega 64 v arabskih državah, ki so bile v tem času za novinarje najnevarnejše območje. 51 jih je umrlo v Latinski Ameriki in na Karibih, 30 v Aziji in pacifiški regiji, 23 v Afriki ter 10 v srednji in vzhodni Evropi.

Leta 2013 je bilo po poročilu med 91 ubitimi novinarji zgolj 8 odstotkov zunanjih dopisnikov, leta 2014 pa je njihovo število sunkovito naraslo – med 87 primeri jih je bilo skoraj 20 odstotkov. Med 17 dopisniki, ki so umrli tega leta, jih je kar 12 izgubilo življenje v Siriji in Ukrajini.

Nepojasnjeni primeri
Čeprav si vedno več držav po svetu prizadeva za to, da bi bili zločini zoper novinarje sankcionirani, je še vedno majhno število pojasnjenih primerov kaznivih dejanj. Leta 2012 je bilo pojasnjenih zgolj pet, leta 2014 pa še vedno zgolj osem odstotkov primerov.

Po Schulzovih besedah žrtve takšnih zločinov niso zgolj novinarji sami, ampak celotna družba. Nekaznovanje po njegovem prepogosto vodi k samocenzuri zaradi bojazni in tako k manjši zanesljivosti informacij za vse.

T. P.