fbpx

V osnovni šoli na severu Norveške, ki jo obiskujejo migranti, otroke domačinov na avtobusu redno pretepajo

Foto: YouTube.

Daleč na severu Norveške se nahaja mestece Vadso, ki šteje približno 7 tisoč prebivalcev. Navidezna idila se hitro spremeni v pravo grozljivko, ko naključni obiskovalec zaide na šolski avtobus, ki otroke vsak dan pelje v lokalno osnovno šolo. Vsakodnevni pretepi, okrvavljeni otroci in grožnje s smrtjo vozniku avtobusa so številni razlogi, zakaj starši svoje otroke raje vozijo k pouku sami, čeprav imajo zaradi tega težave v službi. Konservativna spletna stran Speisa poroča, da je v lokalni šoli v Vadsoju skupno sicer 465 učencev, a kar dvajset različnih narodnosti.

Orjan Gundersen je oče dveh otrok, ki je spregovoril za Speiso in opisal občutke, s katerimi se v Vadsu vsakodnevno soočajo starši. Po njegovih besedah je namreč šolski avtobus popoldne po pouku pogosto prenatrpan, zato se v takšnih primerih močnejši vrstniki spravljajo na šibkejše in jih izrinjajo iz avtobusa. Otroci domov pogosto prijočejo, včasih so pretepeni ali jim celo teče kri.

Ponavadi je na šolskem avtobusu med 15 in 25 otrok, včasih pa je stanje tako nevzdržno, da se pelje samo še pet otrok. Starši namreč za prevoz svojih otrok v šolo vse pogosteje uporabljajo alternativni prevoz. Tudi druga sogovornica Speise, Anne Moen, je mati, ki v šolo vozi svoje tri otroke. Toda skrbi jo predvsem popoldne, ko je še v službi, zato se njeni otroci domov vračajo z avtobusom.

V njene tri so vrstniki že metali hrano, jih zbadali in jim celo fizično grozili. Po lanskem božiču pa je postalo nevzdržno, saj so njeni otroci prejeli celo grožnje s smrtjo. Na to je opozorila vodjo lokalnega avtobusnega podjetja, Steinarja Johnsena, ki se stanja dobro zaveda. Grozili so namreč že tudi njegovim uslužbencem, voznikom.

V osnovni šoli v Vadsu so že večkrat skušali posredovati, da bi se stanje umirilo, najeli so celo uslužbence, ki so otroke spremljali na avtobusu. Zaradi pomanjkanja kadra pa to vsak dan ni mogoče. Tiste dni pa nasilni vrstniki še posebej radi izkoristijo in se spravijo na svoje sošolce. Zaradi tega so imeli v Vadsu občasno na avtobusu celo policista. Toda to ni okolje, v katerem si želijo živeti Norvežani.

Lokalni prebivalci so jezni, ker norveški mediji le redko poročajo o tem, kaj se v Vadsu resnično dogaja. Nihče od mainstream medijev si ne upa poročati o imenih nasilnežev in o imenih žrtev. Če bi to storili, bi jih levičarski aktivisti obtožili, da so nestrpni do ekonomskih migrantov, ki so se naselili v Vadso …

T. F.