fbpx

V Parizu potekalo množično zborovanje iranske opozicije, ki napoveduje konec iranskega režima

Foto: TW

V Parizu je potekalo redno zasedanje največje opozicijske iranske skupine Nacionalni svet odpora za Iran, ki ga spremljajo masovni protesti številnih nasprotnikov iranskega režima, razseljenih po celem svetu. Kot so dejali, bodo spremembe kmalu dosegle tudi nesvobodni Iran, kjer že od leta 1979 vladajo Mule, ki se ne želijo odreči jedrskemu programu.

“Cilj iranskega ljudstva in tistih, ki se upirajo proti režimu, je ustanovitev svobodnega in demokratičnega Irana ter Irana brez jedrskega orožja,” je izpostavila vodja odporniškega gibanja Maryam Rajavi v intervjuju za ameriško televizijo Fox News.

Rajavijeva je bila kritična do mednarodne skupnosti – in njenega odnosa -, ki je s pranjem denarja in podpiranjem terorističnih dejavnosti še vedno preveč tolerantna do Teherana in omogoča, da se teokratski totalitarni režim ohranja na oblasti. Kot je dejala iranska disidentka, iranski režim ni omejen samo na jedrski raketni program, bolj so zaskrbljujoča sistematična in flagrantna kršenja človekovih pravic, in da se še vedno ne podpira dovolj ljudi, ki si želijo svobode.

Prizadevanja iranske opozicije podpirajo številni visoki ameriški politiki, kot sta nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani in nekdanji guverner Nove Mehike Bill Richardson, imajo pa tudi vso podporo ameriške vlade.

Iran vsa sredstva namenja teroristični dejavnosti in ohranjanju režima
Nacionalni svet odpora za Iran je v svoji resoluciji “Svobodni Iran, alternativa” zapisal, da so 5 tisoč letno za perzijsko kulturo, zaslužno za razvoj medicine, matematike, kemije in filozofije, zamenjale revščina, nezaposlenost ter kriza upravljanja z vodnimi viri. Pri tem podpirajo iransko ljudstvo in zavračajo moralno bankrotiran pokvarjeni režim, ki vlada s trdo roko in zastrašuje s svojimi terorističnimi celicami po tujini.

C. Š.