fbpx

[VIDEO] V Parizu spopadi med policijo in “podnebnimi aktivisti”, okoli 200 aretiranih

V Parizu je pred začetkom podnebne konference Združenih narodov prišlo do spopadov med “podnebnimi aktivisti” in policijo. Manjša skupina zamaskiranih protestnikov je na Trgu republike v policiste začela metati predmete, ti pa so odgovorili s solzivcem. Policija je kasneje sporočila, da so aretirali okoli 208 oseb, v priporu pa jih je pridržanih 174.

Skupina protestnikov je vzklikala gesli “izredne razmere” in “policijska država”. S tem so protestniki izrazili nasprotovanje prepovedi množičnih shodov v času podnebne konference, ki so jo francoske oblasti uvedle zaradi varnostnih tveganj po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, ki so terjali 130 življenj.

Načelnik pariške policije Michel Cadot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da so policisti po spopadih s protestniki aretirali okoli 208 ljudi. Po njegovih besedah je šlo za manjše nasilne skupine, ki so policiste obmetavale z različnimi predmeti, med drugim s svečami in steklenicami. Noben od policistov ali protestnikov ni bil ranjen.

Protesti nimajo ničesar skupnega z okoljevarstvom
Francoski predsednik Francois Hollande je obsodil “škandalozno” ravnanje skrajnih levičarskih aktivistov, ki so se spopadli s policijo. Po njegovih besedah ta dejanja nimajo ničesar skupnega z okoljevarstveniki. “Obžalovanja vredno, celo škandalozno je, da se je to zgodilo na Trgu republike, kjer so položene rože in sveče v spomin na tiste, ki so jih ubile krogle teroristov,” je Hollande dejal na vrhu EU-Turčija v Bruslju.

Pred izgredi je danes namesto množičnega podnebnega shoda, ki so ga predhodno prepovedali, več tisoč ljudi sestavilo človeško verigo, ki se je vila od Trga republike, razbili pa so jo pred koncertno dvorano Bataclan, kjer je bilo 13. novembra v napadih džihadistov Islamske države ubitih največ ljudi.

A okoli dve uri po koncu te akcije so se na Trgu republike zbrali protikapitalistični aktivisti, ki so se spopadli s policijo, še piše AFP.

S. P. S.