fbpx

V Parizu znova pogovori velesil o Alepu

Sergej Lavrov in John Kerry (foto: epa).

V Parizu se bodo danes sešli visoki predstavniki držav prijateljic Sirije, ki se ga bo udeležil tudi vodja ameriške diplomacije John Kerry. Pogovor bo tekel o obleganem Alepu, saj ameriški državni sekretar  Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov na dveh srečanjih diplomacij držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi nista dosegla napredka glede premirja v Siriji.

Ruski zunanji minister je v petek sporočil, da se bo bombardiranje povsem razdejanega sirskega mesta Alep nadaljevalo, dokler bodo tam uporniki, čeprav je en dan prej naznanil ustavitev napadov sirske vojske na uporniške četrti, da bi se lahko civilisti evakuirali.

Do spremembe je prišlo, ker naj bi po mnenju Lavrova v mestu ostalo nekaj teroristov, ki naj bi prejemali orožje od ‘zmerne sirske opozicije’, ta pa od ZDA. “Po humanitarnem premoru so se napadi začeli znova in se bodo nadaljevali, dokler bodo v Alepu banditi,” je na predhodnem srečanju v Hamburgu izjavil Lavrov. V petek je sirska vojska izvedla vsaj 12 zračnih napadov na vzhodni Alep.

Ameriški državni sekretar John Kerry je pred sestankom v Parizu priznal, da ima tudi sam že dovolj tovrstnih sestankov. “Ampak kaj naj naredim? Grem domov in imam lep vikend, medtem ko ljudje umirajo? Sedim v Washingtonu in ne delam nič?”

Združeni narodi so v petek izrazili zaskrbljenost zaradi informacij, da naj bi izginilo več sto moških, ki so pred boji v vzhodnem Alepu pobegnili v zahodni del mesta, ki je pod nadzorom sirskega režima. V zadnjih tednih je v zahodni del Alepa pred napadi režimskih sil pobegnilo 40.000 razseljenih iz vzhodnega dela. Ti so se pridružili množici okoli 400.000 razseljenih, ki so bili v tem delu mesta že pred tem.

A. B., STA